Ballroom

Geschiedenis van de ballroom

Foto Mario EgthuijsenDoor de eeuwen heen heeft men altijd gedanst, iedere cultuur had wel zijn eigen dans. De eerste 'roots' van het ballroomdansen zijn al aan het eind van de 16de eeuw te vinden. In Frankrijk ontstond vanuit de hofdans het ballet. In de 17de en 18de eeuw kwam er door het hof van koning Lodewijk veel stimulans voor het uiten van (dans)kunst. Er kwamen grote jurken en corsetten voor de dames. De heren droegen de voorlopers van onze "nette pakken" en liepen op schoenen met hoge hakken. De dansen werden hierdoor statig en nogal stijfjes uitgevoerd omdat men zich niet goed kon bewegen. Het moderne ballroomdansen raakte pas rond begin 1900 in opmars.

De eerste danswedstrijd die in Europa bekend werd, was het door Camille de Rhynal, een choreograaf en danser, in 1907 georganiseerde Tango-toernooi in Nice. In 1909 werd in Parijs door hem de eerste Wereldkampioenschappen gehouden. Daarna raakte de ontwikkeling van het stijldansen in een ware stroomversnelling. In 1924 nam de Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD) het initiatief om de dansen te standaardiseren.

Alex Moore, zelf een groot danser en dansleraar was de eerste die een technische analyse maakte van de vele honderden danspassen en figuren binnen de standaarddansen. Het eerste exemplaar van zijn boek The Ballroom Technique dat in 1948 verscheen wordt door menig dansleraar als hét standaardwerk beschouwd. Walter Laird zette op dezelfde manier de Latijns-Amerikaanse dansen op de kaart.

Ballroomdansen

Foto Mario EgthuijsenBallroomdansen is een verzamelnaam voor de internationale standaarddansen (standard) en de Latijns-Amerikaanse dansen (ook kortweg 'latin' genoemd). Onder de internationale standaarddansen vallen:
Engelse wals
Tango (internationaal)
Weense wals
Slowfoxtrot
Quickstep

De Latijns-Amerikaanse dansen zijn:
Samba
Cha Cha
Rumba
Paso Doble
Jive

Deze dansen worden in wedstrijdverband in bovengenoemde volgorde gedanst. Veel van de standaard dansen zijn ontwikkeld in Engeland, zelfs de internationale tango die feitelijk zijn oorsprong in Argentinië heeft liggen (Argentijnse tango). De meeste Latijns-Amerikaanse dansen zijn in Cuba ontstaan en later verwesterd. De Cubaanse rumba bijv. is duidelijk een andere dans dan de internationale rumba. Veel dansen zijn door de jaren heen verder ontwikkeld en hebben een evolutie met de tijd doorgemaakt. Dit zie je vooral sterk terug bij de latin dansen.

Wedstrijddansen

Foto Mario EgthuijsenHet stijldansen wordt zowel in clubles- als in wedstrijdverband uitgeoefend. Veel mensen zien het als een sociale bezigheid maar enkele honderden paren in Nederland zijn fanatieke wedstrijddeelnemers die maandelijks één of twee wedstrijden doen. Binnen de wedstrijdsport wordt onderscheid gemaakt tussen de professionals en de amateurs. Dit zegt niets over het niveau maar meer over het financiele aspect. Veel professionals worden gesponsored en geven zelf danslessen of trainingen aan andere paren om hun hoge onkosten voor hun wedstrijden te kunnen betalen. Op de wedstrijden worden prijzengelden uitgekeerd voor de beste deelnemers. Op amateurwedstrijden gebeurt dit niet of veel minder.

Binnen Nederland zijn - naast de veel kleinere - drie grote amateurdansbonden actief: NADB, NDO en NVAD. Daarnaast worden ook door enkele internationale bonden zoals de WDSF (het voormalige IDSF) en WDC internationale wedstrijden binnen onze landsgrenzen georganiseerd. Zo is er jaarlijks in november een grote wedstrijd van 4 dagen lang in Assen. In het buitenland worden door deze bonden elke week wel ergens een wedstrijd georganiseerd.

Uit Nederland komen een aantal hele goede dansparen zowel op standard als latin gebied, zoals Eric en Charlotte Voorn, Herman en Michele Lak, Dennis Voermans en Samantha Kolijn (standard), Aerjen Mooijweer en Monique Broekmeulen (10 dans), Jeroen Struylaart en Janneke Vermeulen, Niels Didden en Gwyneth van Rijn, Remi Janssen en Debbie Krewinkel (latin). Veel internationale topdansparen komen uit Rusland, Oost-Europa, de Verenigde Staten, Italië en niet te vergeten Groot-Brittanië.

TOP 5 World Ranking Professional Standard
1 . Arunas Bizokas & Katusha Demidova  
2 . Mirko Gozzoli & Edita Daniute 
3 . Warren Boyce & Kristi Boyce
4 . Domen Krapez & Monica Nigro
5 . Victor Fung & Anastasia Muravyova

TOP 5 World Ranking Professional Latin
1 . Riccardo Cocchi & Yulia Zagoruychenko
2 . Sergey Sourkov & Agnieszka Melnicka
3 . Maurizio Vescovo & Andra Vaidilaite
4 . Andrej Skufca & Melinda Torokgyorgy
5 . Michal Malitowski & Joanna Leunis

Dansles

Foto Mario EgthuijsenDansen kan men leren op veel dansscholen in Nederland. Het is een sociale bezigheid dat tegelijkertijd erg gezond is voor lijf en leden. Recentelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat dansen op oudere leeftijd de kans op het krijgen van dementie kan verkleinen. Uit eigen ervaring kan ik als wedstrijddanser zeggen dat dansen nooit gaat vervelen. Het vertalen van muziek d.m.v. bewegingen van je lichaam waarbij de grijze cellen bovenin ons hoofd aan het werk blijven vormt telkens weer een ontspannende maar ook uitdagende bezigheid! 

Auteur: Mario Egthuijsen

Dansen net zo belangrijk als wiskunde
Reportage - 17 mei 2021

Ken Robinson plaatste een aantal jaar geleden een opvallende tweet. Zijn bericht 'Waarom dans net zo belangrijk is als wiskunde', leidde tot discussie.

amsterdamsch galabal wenen ballroom
Nieuws - 18 dec 2019

In Amsterdam vond onlangs de eerste editie plaats van het Amsterdamsch Galabal. Het was een geslaagde editie.

Dansschoenen onderhouden tips
Reportage - 10 dec 2019

Dansschoenen zijn er speciaal voor gemaakt om jou te helpen met dansen, het is daarom belangrijk om ze te onderhouden. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

dansen op vakantie kansen
Reportage - 19 nov 2018

Wat kun je in je vakantie doen voor je carrière?

camera video portfolio dans professioneel
Reportage - 5 nov 2018

Een goede video portfolio is belangrijk binnen de danswereld, want dit vergroot je geloofwaardigheid als professioneel danser. Mits hij goed gemaakt is.

dans tip perfecte auditie 2 mediteer hetzelfde schuitje eet goed
Reportage - 29 okt 2018

Audities zijn zenuwslopend. Word je zenuwen de baas en krijg die gedroomde rol!

Dance As Ones SBS 6 synchroon
Nieuws - 29 aug 2018

Dance as one is op zoek naar toeschouwers! Dit nieuwe dansprogramma van SBS 6 start in september met de opnames. Wil jij daar bij zijn?

Nieuws - 16 apr 2018

SBS 6 komt met een nieuw dans programma. In “Dance as once” gaat het er vooral om als dansgroep zo synchroon mogelijk te dansen.

Finalisten Hoofdklasse Adults Standaard, © NADB
Nieuws - 30 mei 2016

De tweede officiële Nederlandse kampioenschappen van 2016 zijn gedanst in de discipline Standaard. Op 21 mei streden de Senioren tot aan de Junioren voor de titel in hun beste categorie en op 22 mei deden de Professionals en Adults van de NADB hetzelfde.

Line-up NK Adults Latin, © NADB
Nieuws - 19 mei 2016

De eerste officiële Nederlandse kampioenschappen van 2016 zijn gedanst in een aantal mooie disciplines. Op 30 april streden de Latin dansers voor de titel in hun beste categorie en op 1 mei deden 10-dansers en Debutanten van de NADB hetzelfde. 

Pagina's

Abonneren op Ballroom