amsterdamsch galabal wenen ballroom

Van Wenen naar Amsterdam: Galabal groot succes

Op 23 november vond in Arti et Amicitiae op het Rokin de eerste editie plaats van het Amsterdamsch Galabal. Organisator Marco van der Noordaa kijkt tevreden terug: “Ik had een idee van hoe het moest worden en ik zag het voor mijn ogen gebeuren.”

De organisatie van het bal

Van der Noordaa deed inspiratie op in Wenen. Na twee bals begon het te kriebelen. Van der Noordaa boekte de zaal van sociëteit Arti et Amicitae en begon met plannen. De organisator wilde graag een jong publiek trekken en zocht daarom de samenwerking met studentenstijldansvereniging AmsterDance voor de openingsdans. Kristell Penfornis zorgde voor de choreografie. “Het moest chic en elegant zijn, passend bij de mooie jurken en kostuums, maar ook dynamisch en verrassend”, zegt Penfornis. “Dankzij de fantastische groep dansers werd het helemaal zoals ik het had gehoopt.” Het 22-koppige Nederlands Dansorkest zorgde voor de muzikale begeleiding tijdens de avond. Publiek en orkest waren erg enthousiast.

Ballroomdansen in Amsterdam

Veel cursisten van de Amsterdamse dansschool Ballroomdansen.nl waren aanwezig op het bal. Volgens eigenares Daphne Schrik-Bruno genoten de cursisten ervan om eens met allemaal nieuwe gezichten op de dansvloer te staan.

Net als in Wenen werd om middernacht de quadrille gedanst. Hofdansexpert Machteld de Kok wist bijna alle honderdvijftig balgasten op de vloer te krijgen. “Zoveel mensen die open stonden voor de schoonheid en het plezier van deze dans. Heel sfeervol”, zegt De Kok.

Donatie aan VluchtelingenWerk

Tijdens het bal werd ook geld opgehaald voor VluchtelingenWerk Nederland. Van der Noordaa heeft inmiddels een cheque van duizend euro overhandigd. “Ik ben bevriend met een aantal Eritrese vluchtelingen en weet hoe belangrijk  VluchtelingenWerk voor hen is”, aldus Van der Noordaa.

Van der Noordaa kreeg de vraag op het bal of er een vervolg komt. “Stiekem ben ik al aan het plannen. Een beetje groter en nóg mooier”, zegt de organisator.

Meer inspiratie