WArd/waRD

WArd/waRD is een dansgezelschap in Antwerpen, opgericht in 2000 door de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. Vanuit deze organisatie produceerde Ann Van den Broek haar eigen choreografieën, al dan niet in coproducties met productiehuizen in Nederland (Korzo producties, Den Haag en DansWerkplaats Amsterdam). Typerend voor de producties van de Vlaamse choreografe is een permanente staat van onrust. Inmiddels heeft zij naast de Belgische WArd/waRD een Nederlandse Stichting WArd/waRD opgericht en opereert zij zelfstandig vanuit deze Vlaams-Nederlandse structuur.

Dansgezelschap WArd/waRD

Een groot deel van Van den Broeks artistieke visie is terug te vinden in de naam van haar dansgezelschap WArd/waRD. De vertaling van het Engelse ‘ward’ is volgens het woordenboek bewaken en beschermen. Het dansgezelschap is een plaats waar veilig kan worden samengekomen en gewerkt, met alle ruimte voor discussie. Een plek waar men zich niet conformeert aan de heersende orde, maar deze met een kritische blik benadert. De herhaling van ward in de naam impliceert de dualiteit die altijd aanwezig is in het werk van Ann Van den Broek. Deze andere ward staat ook voor de kunstenaars waarmee wordt samengewerkt en het publiek. Voor haar choreografieën werkt Van den Broek regelmatig samen met componist en contrabassist Arne van Dongen.

Repertoire WArd/waRD

2014 The Black Piece
2013 The Red Piece
2012 Domestica
2011 LIstEn & Se, Q61
2010 The Co(te)lette Film, Ohm
2009 We Solo Men
2008 I SOLO MENT
2007 Co(te)lette
2006 E19 (richting San José)
2005 FF+Rew 60:00
2003 Rest Room
2002 Quartet with On, FF+RE, Skótoseme
2001 Annex, Hurry up

Blueprint on Memory. Foto Maarten van den Abeele
Interview - 24 dec 2019

Met Memory Loss sluit Ann van den Broek haar trilogie over dementie en geheugenverlies af, een thema met brede maatschappelijke relevantie.

premières top 15 oktober
Nieuws - 10 okt 2018

Door al die verschillende premièrelijsten raak je het overzicht snel kwijt. Daarom heeft Dans Magazine een selectie gemaakt uit de diverse premières.

'Dodendans', Bernt Notke. St. Nicolaaskerk, Tallinn.
Reportage - 31 okt 2017

De dodendans kwam tot bloei in de Middeleeuwen, en is sindsdien nooit meer weggeweest. Bijvoorbeeld als inspiratie voor Halloween kostuums.

Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater. © Rahi Rezvani
Nieuws - 27 jun 2017

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte 27 juni de nominaties voor de Zwanen van 2017 bekend. Benieuwd wie genomineerd zijn?

Ann Van den Broek
Interview - 21 okt 2015

Ann Van den Broek's choreografie 'The Black Piece' werd overladen met prijzen tijdens de Nederlandse Dansdagen 2015. Een interview over het succes en de betrekkelijkheid daarvan.

Foto: Maarten van den Abeele - The Black Piece, Ann Van den Broek
Nieuws - 6 okt 2015

'The Black Piece' van choreografe Ann van den Broek won afgelopen weekend de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie en de Dioraphte Dansprijs.

Foto: Quirine Reijman - Pushing the Wheel, Ann van den Broek
Nieuws - 30 sep 2015

Ward/waRD bestaat vijftien jaar. Het dansgezelschap van choreografe Ann van den Broek viert dit met een tournee. Op woensdag 4 november 2015 gaat het feestelijke programma in première.

De Zwanen, Nederlandse Dansdagen, VSCD
Nieuws - 30 jul 2015

De organisatie van de Nederlandse Dansdagen heeft de nominaties voor de belangrijkste dansprijzen bekend gemaakt. The Black Piece, INSIDE OUT en Thin Skin zijn genomineerd voor de Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’.

Q61 Cemetry - Ann van de Broek. © Sanne Peper
Nieuws - 25 mei 2015

Alle geplande optredens van 'Q61 Cemetery' van dansgezelschap WArd/waRD zijn afgelopen weekend niet doorgegaan. Na een aantal serieuze bedreigingen kon de politie de veiligheid van dansers, publiek en medewerkers niet garanderen.

Ann van den Broek, Sanne Peper, WArd/WaRD, Q61 Cementery, Dario Tortorelli
Nieuws - 24 apr 2015

Al tijdens het maakproces van Q61 (2011) voelde choreogarfe Ann van den Broek het verlangen om de voorstelling aan te passen voor vertoning op begraafplaatsen. Q61 Cemetery is in mei en augustus te zien op Nederlandse begraafplaatsen.

Pagina's

Abonneren op WArd/waRD