Foto: Maarten van den Abeele - The Black Piece, Ann Van den Broek

The Black Piece van Ann Van den Broek overladen met dansprijzen tijdens Nederlandse Dansdagen

De dansvoorstelling The Black Piece  van choreografe Ann Van den Broek is de grote winnaar van de Nederlandse Dansdagen 2015. Tijdens het Feest van de Nederlandse Dans op zaterdag 4 oktober won The Black Piece de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie 2015. De volgende dag mocht het dansgezelschap WArd/WaRD van Ann Van den Broek ook nog eens de Dioraphte Dansprijs 2015 in ontvangst nemen.

Volgens de jury die de Zwaan toekende, voorgezeten door Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), zet The Black Piece de zintuigen van de bezoeker op scherp. “In een diep duister maakt Ann Van den Broek met prikjes licht flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De minutieus geregisseerde keten van gefragmenteerde associaties en emoties geeft The Black Piece een fabelachtige diepte.”

Andere kanshebber voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie was de dansvoorstelling Inside Out van Conny Janssen Danst. De Zwanen hebben als doel om de prestaties van dansers en gezelschappen te eren en onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Dioraphte Dansprijs voor een overweldigende ervaring

De Dioraphte Dansprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de dansvoorstelling met de grootste potentie voor een internationaal publiek. De jury van de Dioraphte Dansprijs was vol lof over The Black Piece. “De productie met de meeste potentie voor een internationale tour is een multidisciplinaire voorstelling, die op een ingenieuze manier soundscape, dans en visuele kunst samenbrengt. De hallucinerende en rauwe soundscape, de kracht van de danser, decor- en lichtontwerp komen samen in een overweldigende ervaring.”

Met deze woorden liet The Black Piece alle andere dansvoorstellingen op de Nederlandse Dansdagen achter zich. Naast de erkenning voor_The Black Piece, nemen choreografe Ann van den Broek en haar gezelschap WArd/WaRD ook een geldprijs van vijfduizend euro in ontvangst. Deze is bedoeld voor een internationale promotieactie, om zo in het buitenland op te kunnen treden. De jury van de Dioraphte Dansprijs bestond dit jaar uit Jarmo Penttila (Théâtre National de Chaillot), Elisabetta Bisaro (Dance Ireland), Natalia Casorati (Mosaico Danca) en Fons Dejong (Theater aan het Vrijthof).