Rutkay Özpinar

De Dutch Junior Dance DivisionDe jonge dansmaker Rutkay Özpinar danste onder andere bij De Dutch Junior Dance Division en Introdans. Sinds 2014 maakt hij onder de vleugels van Korzo zijn eigen werk. Het duet Grip was zijn verrassende debuut dat direct werd uitgenodigd voor het Free to move Gala van Holland Dance en het DuoSoloDanse Festival in Senegal.

Biografie RutkayÖzpinar

RutkayÖzpinar (Doetinchem, 1991) is van Turkse afkomst en begon op 10 jarige leeftijd met hip-hop en breakdance. Zijn vooropleiding volgde hij bij Boys Action aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Van 2010 tot 2012 studeerde hij moderne dans bij Codarts, waar hij repertoire danste van Martha Graham en JiríKylián. Rutkay is gespecialiseerd in hip-hop, breakdance, modern ballet, (neo)klassiek ballet en luchtacrobatiek. 

Danser bij de Dutch Junior Dance Division

Rutkay heeft met een sterk inlevingsvermogen en danst organisch en met bezieling. Hij is een levensgenieter die altijd zijn hart volgt en vecht voor wat hij wilt bereiken. Twee dagen voor de auditie vertelde collega Marin Ino hem over de DDJDD en hij meldde zich direct aan omdat hij zich als danser en choreograaf verder wilt ontwikkelen.

De individuele aandacht die DDJDD de dansers biedt, vindt Rutkay het belangrijkste ingrediënt voor zijn leerproces en tevens het leukste aan het project. Hij prijst zichzelf gelukkig om met zijn fantastische collega's te mogen werken. 

Jan Kooijman Dans met mij NPO
Nieuws - 22 mrt 2021

Danser en acteur Jan Kooijman zoekt de nieuwe generatie dansers en choreografen op in de vierdelige serie over hun drijfveren en carrière.

Nieuws - 10 sep 2019

Voor het dertiende seizoen van Crosstown worden er talentvolle, jonge dansers gezocht.

Dunja Jocic, Wubkje Kuindersma en Rutkay Özpinar - winnaars van BNG Bank Dansprijs voor Excellent Talent, bron: Korzo
Nieuws - 25 mei 2016

Dunja Jocic, Wubkje Kuindersma en Rutkay Özpinar zijn de winnaars van de derde BNG Bank Dansprijs voor Excellent Talent. Zij ontvingen op 24 mei een gezamenlijke prijs van vijftigduizend euro, waarmee een triple-bill van hun werk wordt samengesteld.

Dansauditie, Korzo, Here We Live Now
Nieuws - 24 jul 2015

Dans jij volgend jaar in de nieuwe choreografieën van Jianhui Wang en Rutkay Özpinar? Korzo is namelijk op zoek naar mannelijke en vrouwelijke dansers voor 'Here we Live and Now 2016'.

Review - 26 mei 2015

Paradijsvogels is het woord wat steeds door Resa's hoofd gaat bij het zien van 'Voorjaarsontwaken' in Korzo.  Met deze dansvoorstelling nemen zowel de choreografen als de dansers een hoge vlucht de danswereld in.

Korzo en Nederlands Dans Theater, Voorjaarsontwaken
Nieuws - 20 apr 2015

Van 20 tot en met 23  bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater opmerkelijke en kersverse voorstellingen gebundeld tot een gevarieerde dansavond waarin ieder zijn of haar favoriete talent kan ontdekken.

Nominaties Danspubliekprijs 2014
Nieuws - 22 jan 2015

De officiële nominaties voor de Danspublieksprijs 2014 zijn bekend. Zo’n 800 theaterbezoekers nomineerden online 105 dansers en 65 dansvoorstellingen. Waarvan nu de top tien dansers en top tien dansvoorstellingen bekend zij!

Abonneren op Rutkay Özpinar