Roedolf Noerejev

Rudolf Nureyev is op 17 maart 1938 geboren in Irkutsk in Rusland. Nadat hij afstudeerde aan de Leningrad Ballet School, werd hij aangenomen als tweede solist bij het Kirov Ballet. In 1961 kwam Rudolf voor het eerst naar Londen om op te treden bij het Margot Fonteyn Gala voor de Royal Academy of Dancing. Hij maakte zijn eerste choreografie in 1964. In de jaren voor zijn dood startte Rudolf met dirigeren. Op 6 januari 1993 stierf Rudolf Nureyev.

De danscarrière van Rudolf Nureyev

Rudolf startte als professioneel danser toen hij 15 jaar was in het corps de ballet bij het Kirov ballet. Met dit gezelschap toerde hij door Moskou. Toen hij 17 jaar was, werd hij aangenomen bij de Leningrad Ballet School, hier werd Alexander Pushkin zijn leraar. Toen hij afstudeerde kreeg hij opnieuw een contract aangeboden bij de Leningrad Ballet School, ditmaal als tweede solist. In de jaren die volgden heeft hij meer dan vijftien grote rollen gedanst in producties bij het Kirov Theater, waaronder Doornroosje en Het Zwanenmeer

In 1961 toerde Rudolf met het Kirov gezelschap door Parijs. In dat jaar debuteerde hij ook als danser op het jaarlijkse Margot Fonteyn gala voor de Royal Academy of Dancing. Na dit optreden werd hij meteen weer uitgenodigd om het jaar daarna te komen optreden. De optredens bij het gala maakten dat Rudolf in Londen ging wonen.

Rudolf Nureyev als choreograaf en directeur

Rudolf maakte zijn eerste choreografie in 1964. Hij maakte toen een herziene versie op Het Zwanenmeer. Gedurende zijn carrière als choreograaf heeft hij in totaal 6 voorstellingen gechoreografeerd.

In 1977 werd Rudolf een contract aangeboden als directeur bij het Royal Ballet. Hij tekende dit contract niet, omdat hij vrije tijd wilde overhouden om te dansen. Zes jaar later zei hij wel toe tot een baan als artistiek directeur voor de Paris Opera, hier had hij per jaar zes maanden vrij om te dansen. In zijn laatste levensjaren begon Rudolf met het dirigeren van orkesten tijdens balletvoorstellingen. 

Rudolf Nureyev stierf 6 januari 1993 in Parijs aan de gevolgen van aids.

Aankomst Margot Fonteyn en Rudolf Nurejev op Schiphol. Eric Koch / Anefo
Nieuws - 10 jul 2018

Ballet choreografie over de Russische homoseksuele ballet danser Rudolf Noerejev won afgelopen woensdag 6 juni de belangrijkste prijs in de danswereld.

Roedolf Noerejev en Liliana Cosi. Bron: Wikimedia Commons
Reportage - 31 jul 2017

In 1961 wist Roedolf Noerejev tijdens een Europees tournee in 1961 te ontsnappen aan de Sovjet-Unie. Een sleutelmoment voor de later wereldberoemde danser.

Russisch Ballet © Зимин Василий геннадиевич (Own work (Собственное фото)) via Wikimedia Commons
Nieuws - 25 nov 2016

De Franse voormalig sterdanser Laurent Hilaire neemt het stokje over van de Russische Igor Zelensky. Vanaf 1 januari 2017 treedt Hilaire aan als artistiek leider van het Stanislavsky Ballet uit Moskou.

Rudolf Nereyev
Nieuws - 16 jun 2014

Rudolf Nureyev werd in 1938 geboren in Rusland. Hij ontwikkelde zich tot een grote danser en choreograaf met internationale faam en bekendheid.

Abonneren op Roedolf Noerejev