Aankomst Margot Fonteyn en Rudolf Nurejev op Schiphol. Eric Koch / Anefo

Noerejev wint de Benois de La Danse

Het ballet over de Russische homoseksuele ballet danser Rudolf Noerejev won afgelopen woensdag 6 juni de belangrijkste prijs in de danswereld, de Benois de La Danse. Deze ontving het gelijknamige Noerejev ontvingin het Bolsjoj-theater te Moskou, Rusland.

Noerejev uitgesteld

De choreografie zou eerst in juli 2017 al op het podium verschijnen. Maar dat ging op het laatste moment niet door. Dit kwam waarschijnlijk door het ministerie van Cultuur, die zich maar moeilijk achter het onderwerp kon vinden.

Noerejev alleen voor achttien plussers

Homoseksualiteitis in Rusland namelijk nog niet geaccepteerd. Ondanks dat homoseksualiteit al sinds 1993 niet meer strafbaar is. Maar het verspreiden van wat zij noemen “propaganda voor niet-seksuele relaties” onder minderjarige is nog wel steeds verboden. Uiteindelijk ging in december de lang verwachte choreografie van  Noerejev toch in première, alleen wel voor achttienplussers.

Rudolf Noerejev

De Rus Noerejev startte als professioneel danser toen hij 15 jaar was in het corps de ballet bij het Kirov ballet, tegenwoordig  het Mariinsky Ballet. Met dit balletgezelschap toerde hij door Moskou. Toen hij 17 jaar was, werd hij aangenomen bij de Leningrad Ballet School (tegenwwordig de Vagonova Academy), hier werd Alexander Pushkin zijn leraar. Toen hij afstudeerde kreeg hij opnieuw een contract aangeboden bij de Leningrad Ballet School, ditmaal als tweede solist. In de jaren die volgden heeft hij meer dan vijftien grote rollen gedanst in producties bij het Kirov Theater, waaronder Doornroosje en Het Zwanenmeer. 

Noerejev’s ontsnapping naar Europa

Noerejev was een rebelse danser die niet in het voordeel was van de Sovjet-Unie. Toen er een groep van het Kirov Ballet op tournee ging naar het Westen, maar er een danser voor vertrek uitviel, konden ze niet anders dan alsnog Noerejev mee laten gaan.  Eenmaal in Parijs maakte Noerejev contact met wat bewoners, om zijn ontsnapping te plannen.

Op 16 juni 1961 was het dan zover. Hij wist aan de KGB- bewaking te ontkomen en in zes etappes de Franse agenten te bereiken. Hij verklaarde dat hij naar Frankrijk wou. Dit werd uiteindelijk wereldnieuws. Noerejev pakte het vliegtuig naar het vliegveld Le Bourget, Parijs en wist hierdoor te ontsnappen. Ook al probeerde de KGB van alles om hem terug te halen naar de Sovjet-Unie, trapte hij er niet in en bleef hij tot zijn dood in 1993 in Europa.

Marijn Rademaker genomineerde

Eerste solist Marijn Rademaker van het Nationale Ballet was ook genomineerd voor een Benois de La Danse. Alleen dan in de categorie beste mannelijke danser. Helaas greep de Nederlander deze mis. Maar de nominatie is al een hele eer.

Meer inspiratie