Rudolf Nureyev. Allan Warren.

Bolsjojballet heeft de poppen aan het dansen

Liever gezegd, de dansers van het Bolsjojballet dansen voorlopig Nureyev niet. Roedolf Noerejev, over wie de balletvoorstelling gaat, was een geniale danslegende die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Lees hier meer over zijn ontsnapping aan het Sovjetregime. De directeur van het Bolsjojtheater beweert dat de dansers er nog niet klaar voor waren, maar zowel de Russische als de internationale media zijn overtuigd van een politieke reden voor het uitstellen van het ballet.

“Love. That’s what I feel for the 600 or so people who prepared for a ballet that won’t exist.” Dit schreef de componist van Nureyev, Ilya Demutsky, op Facebook. De langverwachte balletvoorstelling Nureyev zou op 11 juli in première gaan, maar de eerste voorstelling is uitgesteld tot 4 en 5 mei 2018. Kosten noch moeite werden gespaard voor Nureyev en het beloofde zelfs een wereldwijd bekend ballet te worden door Noerejev’s faam. Vladimir Urin, directeur van het Bolsjojtheater, houdt vol dat de voorstelling niet goed genoeg was om uit te voeren. De auteur van een achtergrondverhaal over het Bolsjojtheater, Simon A. Morrison, begrijpt de keuze. Deze muziekprofessor heeft videofragmenten gezien van een van de laatste repetities en is het erover eens dat Nureyev niet klaar was voor de première. Hij is van mening dat je zoiets controversieels als dit ballet pas goed neer kunt zetten wanneer het in alle opzichten perfect is.

Balletvoorstelling gecensureerd?

De dansers zelf zijn ervan overtuigd dat ze het in zich hadden om een geweldige voorstelling neer te zetten en ook media als TASS, The New York Times en The Telegraph accepteren de verklaringen over het uitstel niet. Er is een wet in Rusland die het propageren van homoseksualiteit aan minderjarigen verbiedt en deze wet is de alternatieve, en bovendien zeer aannemelijke, reden voor het uitstel van Nureyev. Er was van tevoren namelijk een repetitievideo gelekt waarin mannelijke dansparen optraden in hoge hakken. Noerejev zelf was ook erg open over zijn homoseksualiteit en zijn excentrieke leven vormt een gevaar voor het behoud van de normen en waarden van de Russische staat. De ophef over het ballet zal op een andere manier mogelijk toch leiden tot een doorbraak van conservatieve concepties.

Meer inspiratie