Anouk van Dijk

Anouk van Dijk Anouk van Dijk, geboren op 20 februari 1965, is een Nederlandse danseres, choreografe en artistiek leider. Haar droom om danseres te worden vond zijn oorsprong tijdens één van de jazzballetlessen van David Hutuely. Toen ze daar een choreografie te zien kreeg vielen de energie, de kracht en vrijheid van de dans haar gelijk op en sindsdien stortte ze zich volledig op deze kunstvorm.

Ontwikkeling Anouk van Dijk

Anouk studeerde in 1985 af aan de Rotterdamse Dansacademie. In de jaren erna bleef ze altijd met dans bezig. Van 1985 tot 1996 is ze bij meerdere dansgezelschappen werkzaam geweest: ze danste bijna tien jaar lang solo in de Rotterdamse Dansgroep en danste ook in Werkcentrum Dans, de Nieuwe Dansgroep en Amanda Miller’s Pretty Ugly Dance Company.

In die elf jaar bleef Anouk zich altijd ontwikkelen: zo begon ze zich ook bezig te houden met het schrijven van eigen choreografieën. Dit deed ze eerst bij de Rotterdamse Dansgroep en vanaf 1993 bij Danswerkplaats Amsterdam. Echter, de drang om eigen werk te maken bleef groeien. Vandaar dat ze in 1998 haar eigen dansgezelschap oprichtte: anoukvandijk dc.

Berliner Theatertreffen

Met inmiddels een flinke lijst aan eigen choreografieën op haar naam, bleef Anouk de weg naar succes beklimmen. Door de samenwerking aan te gaan met de Duitse regisseur en schrijver Falk Richter kwam Anouk erachter dat ze ook over de Nederlandse landgrens positief onthaald werd. Samen met Richter maakte ze de dansvoorstelling Nothing Hurts (1999), die vervolgens geselecteerd werd voor het belangrijke theaterfestival Berliner Theatertreffen. Erna volgende een danstournee door Europa.

Richter en Van Dijk hebben erna nog twee keer samengewerkt tijdens latere dansproducties: TRUST (2009) en PROTECT ME (2010). Beiden zijn gefascineerd door de lagen in elkaars werk, de verschillende vormen van expressie en de drang om een reflectie van de tijdsgeest weer te geven in dans.

De countertechniek

Anouk groeide gedeeltelijk op met de Oosterse manier van denken, wat ook terugkomt in haar dans. Ze is geïnteresseerd in perfecte dingen samen te laten lopen met dingen die nog niet af zijn. Ze wil de dualiteit laten zien, de tweestrijd die mensen soms voeren met zichzelf: wat ze van binnen voelen en wat ze aan de buitenwereld laten zien. In haar dans gaat het over de mens in gevecht en in harmonie met zichzelf. Anouk voelt dat het haar taak is om te laten zien hoe de wereld ons als mens beïnvloedt.

Om deze gedachte gestalte te geven heeft ze een geheel nieuw bewegingsysteem ontworpen: de countertechniek. In deze danstechniek wordt de danser losgemaakt van het idee dat er één basispunt in het lichaam is. Elke beweging heeft een tegenbeweging, en dát houdt de danser in balans. Volgens Anouk geeft het de danser uiteindelijk meer vrijheid, omdat hij of zij de balans op ieder gekozen moment kan laten omslaan.

Dansprijzen

In 2000 kreeg Anouk tijdens de Nederlandse Dansdagen erkenning voor haar harde werk: ze mocht die dag de Lucas Hoving-productieprijs in ontvangst nemen voor haar voorstelling Microman (2000).

In 2012 ontving Anouk voor het bedenken van de countertechniek de loopbaanprijs de Gouden Zwaan. Dit beeldje werd uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker.

Bron: Officiele website Anouk van Dijk

Bron: NRC Cultuur Top 100
Nieuws - 21 okt 2015

In de allereerste NRC Cultuur Top 100 is de danswereld ruim vertegenwoordigd. In deze top 100 zijn maar liefst zeven plekken bezet door choreografen of dansgezelschappen, waaronder Hans van Manen, Het Nationale Ballet, De Stilte en Club Guy & Roni.

Blog - 30 mei 2015

Van 21 tot en met 30 mei vindt in Utrecht wederom het SPRING Performing Arts Festival plaats. Festival-fan Jacqueline de Kuijper gaat elke dag naar SPRING, bezoekt vrijwel alle voorstellingen en houdt dagelijks een blog bij. Lees hier haar avonturen! 

Foto Jeff Busby, Anouk van Dijk/Falk Richter - Complexity of Belonging Chunky Moves
Review - 23 mei 2015

'Complexity of Belonging' toont op indrukwekkende theatrale wijze de worstelingen van de 21ste eeuw, waarin negen dansers opzoek zijn naar hun identiteit. In totale harmonie illustreert de choreografie van Anouk van Dijk ieders gevoelens op geraffineerde wijze.

SPRING Performing Arts Festival Utrecht
Nieuws - 9 apr 2015

De kaartverkoop voor SPRING Performing Arts Festival, van 21 tot en met 30 mei, is gestart. Mis niks van SPRING met de passe-partout voor slechts 55 euro! De openingsvoorstelling is Complexity of Belonging van Anouk van Dijk.

SPRING Performing Arts Festival
Nieuws - 27 feb 2015

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 30 mei 2015 vindt in Utrecht de derde editie van SPRING Performing Arts Festival plaats. SPRING programmeert vernieuwende (inter)nationale theatermakers en choreografen.

Interview - 24 okt 2014

In december staat het Australische dansgezelschap Chunky Move van Anouk van Dijk met de voorstelling 247 DAYS in verschillende grote theaters in Nederland en Vlaanderen. In haar nieuwe woon- en werkomgeving in Melbourne zocht Onno Stokvis de choreografe op.

Nieuws - 8 okt 2014

Het veelkleurige dansensemble van de Australische Chunky Move komt in december met een nieuwe dansvoorstelling over wat de mensheid het meest lief heeft, vreest of verlangt. Onder leiding van Anouk van Dijk gaat 247 Days op tour door België en Nederland. 

Nieuws - 19 nov 2012

Afgelopen zondag ontving Anouk van Dijk de Gouden Zwaan.

Nieuws - 8 nov 2012

Anouk van Dijk neemt met de voorstelling Rausch afscheid van haar gezelschap Anouk van Dijk DC.

Abonneren op Anouk van Dijk