SPRING Performing Arts Festival

Eerste namen SPRING Performing Arts Festival Utrecht bekend

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 30 mei 2015 vindt in Utrecht de derde editie van SPRING Performing Arts Festival plaats. SPRING programmeert vernieuwende (inter)nationale theatermakers en choreografen. Zij zijn jong (van geest), durven artistieke risico’s te nemen en experimenteren met vormen en cross-overs tussen dans, theater, performance, beeldende kunst en film. Met hun werk bevragen zij de wereld van vandaag (en die van morgen). Bijvoorbeeld wat is vandaag de dag de invloed van social media op het denken over en publiek vormgeven van identiteit?

Anouk van Dijk en Romeo Castellucci op SPRING

Op 21 mei Anouk van Dijk komt terug naar Nederland en opent zij SPRING in de stadschouwburg Utrecht met haar Australische gezelschap Chunky Move. Haar dansvoorstelling Complexity of Belonging maakte zij samen met schrijver en regisseur Falk Richter met wie Van Dijk eerder succesvol heeft samenwerkt. Complexity of Belonging is een voorstelling die dans en tekst naadloos combineert. Het is verkenning van onze eigen identiteit in het tijdperk van social media en onthult op theatrale wijze onze dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is.

Met Romeo Castellucci haalt SPRING één van de meest invloedrijke hedendaagse theatermakers naar Utrecht. Human Use of Human Beings is een rauwe voorstelling over de grote vraag of de wereld van nu het waard is om in te leven. Romeo Castellucci is ook een speciale gast tijdens SPRING Academy, het educatieve programma van SPRING voor studenten en jonge kunstenaars. Castellucci verzorgt een masterclass en geeft een openbaar interview over zijn werk. Human Use of Human Beings is te zien op locatie in de binnenstad van Utrecht.

Liefde in tijden van Grindr op SPRING

SPRING programmeert niet alleen, het (co)produceert ook voorstellingen van (inter)nationale theatermakers en choreografen. Julian Hetzel is SPRING’s artist-in-residence. Na de installatie-performance STILL (The Economy of Waiting) in 2014, maakt Hetzel nu met Sculpting Fear een beeldende theatervoorstelling waarin hij probeert angsten van deze tijd vorm te geven, waarbij hij letterlijk een storm veroorzaakt.

Voor de installatie Wanna Play? (liefde in tijden van Grindr) leeft Dries Verhoeven tien dagen achtereen in een glazen huis op de Neude. Verhoeven communiceert vanuit het huis via dating apps zoals Grindr en verleidt mannen om in zijn niet-seksuele behoeften te voldoen. Verhoeven wil met Wanna Play? het gesprek openen over de invloed van het web en het 24/7 online zijn op onze fantasieën en onze beleving van intimiteit. En wat doen populaire sexdate-apps met de zichtbaarheid van (homo-)seksualiteit in de openbare ruimte? In oktober vorig jaar leidde het door HAU Hebbel am Ufer geproduceerde werk in Berlijn tot de nodige discussie.

Programma SPRING Performing Arts Festival

Verder zijn er voorstellingen te zien van Theater Utrecht met Stad der Blinden, Nicole Beutler met 5:Echo, Guilherme Botelho / Alias met Antes en Kim Noble met You’re Not Alone. Zowel op locatie als in Theater Kikker en de Stadschouwburg Utrecht.

Het volledige programma wordt op 1 april bekend gemaakt op de website van SPRING. Kaartverkoop voor de openingsvoorstelling Complexity of Belonging en locatievoorstelling Stad der Blinden is reeds gestart via Stadsschouwburg Utrecht.

Meer inspiratie