Danswereld goed vertegenwoordigd in NRC Cultuur Top 100
In de allereerste NRC Cultuur Top 100 is de danswereld ruim vertegenwoordigd. NRC Handelsblad liet een onafhankelijke tienkoppige jury een lijst van Nederlandse cultuurmakers met de meeste invloed in het buitenland samenstellen. In deze top 100 zijn maar liefst zeven plekken bezet door choreografen of dansgezelschappen.
Choreograaf Hans van Manen staat op de zevende plek in de NRC Cultuur Top 100, en staat daarmee op eenzame hoogte in vergelijking met andere choreografen en dansgezelschappen. Zijn werk is door meer dan vijftig buitenlandse gezelschappen is opgevoerd, waaronder het Washington Ballet, het San Francisco Ballet en diverse Duitse dansgezelschappen. De wijze waarop zijn werk zich uitstrekt over alle hoeken van de wereld wordt dan ook als hoofdreden aangevoerd voor zijn positie.
Londen, Parijs en Sint Petersburg
De dansgezelschappen waaraan Van Manen tijdens zijn lange carrière verbonden is geweest volgen, maar wel op gepaste afstand. Het Nationale Ballet, waar Van Manen vandaag de dag nog steeds voor choreografeert, staat op plek 31. Vier plaatsen verder volgt Nederlands Dans Theater op plek 35. Uiteraard kan Het Nationale Ballet niet ontbreken in de Top 100. Het wereldwijd gewaardeerde ballet deed tournees in China en trad op in onder andere Londen, Parijs en Sint Petersburg. Ook Nederlands Dans Theater staat in de Top 100 vanwege haar buitenlandse optredens in onder andere Stockholm, China, Oslo, Edinburgh en Parijs.
Choreografen Emio Greco & Pieter C. Scholten en Anouk van Dijk en nemen respectievelijk plek 60 en plek 75 in. Greco & Scholten namen in 2014 de leiding over het Franse National Ballet de Marseille. In samenwerking met hun eigen gezelschap Emio Greco | PC brachten de choreografen hun werk op de planken in de Verenigde Staten, Canada, Polen en Italië. Van Dijk ontwikkelde de ‘countertechnique’, welke ze aan cursisten van over de hele wereld leert. Daarnaast is ze artistiek leider van het Australische dansgezelschap Chunky Move.
Jeugddans in het buitenland
Ook twee kleinere dansgezelschappen zien hun naam terug in de Top 100. Jeugddansgezelschap De Stilte uit Breda staat op plek 82 vanwege hun vele internationale optredens. Het Groningse Club Guy & Roni neemt plek 90 in op de lijst. Ook dit gezelschap treedt veel op in het buitenland. Daarnaast werkt het danstheatergezelschap veel samen met buitenlandse gezelschappen.
De dansgezelschappen en choreografen lijken vooral geselecteerd te zijn op hun aanwezigheid in het buitenland. Dit is het eerste jaar dat de Top 100 is samengesteld. De NRC-kunstredactie stelde een kandidatenlijst op na raadpleging van het Mondriaan Fonds, het Fonds Podiumkunsten, het Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Een onafhankelijke jury stelde daarop de definitieve lijst samen, gebaseerd op het aantal optredens in het buitenland, het verschijnen in buitenlandse media, hoeveel bezoekers een instantie trok, de omzet en de prijzen of onderscheidingen die een instantie ontving. In de jury namen onder andere Peter VanderMeersch (hoofdredacteur NRC), Robin De Le Vita (theater- en televisieproducer) en Ruth Mackenzie (directeur Holland Festival) plaats.