Home » Review
Het Nationale Ballet - Paquita. Foto Hans Gerritsen

Sterren en danspubliek van morgen

Unboxing Ballet - Junior Company / Het Nationale Ballet
Joanna Fox

Gezien: 29 januari 2019, Parktheater Eindhoven. Nederlandse tournee t/m 21 april 2019

Unboxing Ballet van de Junior Company / Het Nationale Ballet is een spannende uitdaging. Zowel voor de Junior balletdansers als voor het overwegend jonge danspubliek. Artistiek coördinator Ernst Meisner is samen met vijf vrouwelijke choreografen verantwoordelijk hiervoor. Unboxing Ballet nodigt uit verder te kijken dan de verpakking. Scherp en grappig. Met een ballet uit 1847 en twee fonkelnieuwe choreografieën.

Unboxing Ballet opent met de Paquita Suite naar Marius Petipa (1818-1910) in een pittige bewerking van Rachel Beaujean, de adjunct-artistiek directeur HNB. Zigeunerin Paquita blijkt van adel te zijn. Zij verhoogt haar status en trouwt een Spaanse edelman. Het is fascinerend te zien hoe anno-nu een klassiek ballet uit de 19e eeuw tot leven komt. De bedreven Junior HNB-dansers tonen veel durf in rappe pirouetten en hoge sprongen. Met gestileerde emoties en hartstochtelijke accenten.

Het Nationale Ballet - What got you here. Foto Hans Gerritsen

Fonkelnieuwe balletten

In het grappige What Got You Here (wereldpremière) zet Daniela Cardim vraagtekens achter de logica van ons leven. Drie balletkoppels dansen onder meer op gesproken tekst uit A Short History of Nearly Everything van Bill Bryson. Cardim fuseert eigentijds ballet met grappige lichaamstaal. What Got You Here is soms plezierig chaotisch. Misschien iets te beeldend maar wel glashelder. Tot slot wijzen de dansers in What Got You Here naar zichzelf: een fonkelnieuwe statement.
Toeschouwer (12 jaar): 'Ik vind het super dat er op gesproken tekst gedanst wordt.'

Het Nationale Ballet - Mesmer. Foto Hans Gerritsen

Het bijzondere idee voor Mesmer (wereldpremière) komt voort uit een droom van choreografe Wubkje Kuindersma. Een heldere droom over het universum en sterren. Mesmer communiceert een nieuw idee of (droom-)ervaring waarvoor nog niet echt een woord bestaat.

Kuindersma vraagt tien balletdansers het licht te dansen. In Mesmer dansen de Junior-dansers met diepe en lange strekkingen door de ruimte. Eerst met hun aandacht naar binnen gekeerd, dan naar elkaar toe en uiteindelijk tot ver naar buiten. De dansers transformeren volledig tot de unieke danspersoonlijkheden die zij in wezen zijn. Schitterend en oorspronkelijk.
Toeschouwer (13 jaar): 'Ik vind de verschuivende dansformaties in Mesmer heel mooi. En ook de zilveren danskostuums [van ontwerpster Oliver Halle].'

Het Nationale Ballet - Whithdrawn. Foto Hans Gerritsen

Ballet online

Swipen en pingen. In Withdrawn van groot talent Milena Sidorova dansen twaalf dansers ieder met een palm phone in de hand. Zij zijn volledig gefocust op hun lichtgevende beeldschermen en de interactieve wereld online. Tegelijk dansen de Junior-dansers compleet langs elkaar heen. Ook tijdens een duet met vele prachtige liften. Herkenbaar en hilarisch.

Sidorova vertaalt het huidige straatbeeld perfect naar eigentijds ballet. Het publiek giebelt veel en wordt geleidelijk stiller. Wie goed kijkt, ziet iets anders. De dansers staren eigenlijk naar een klein lichtje dat uit hun handpalm schijnt. Withdrawn speelt met onze verbeelding en verrast met een mysterieuze wending.
Toeschouwer (17 jaar): 'Withdrawn weerspiegelt heel goed de tijdsgeest van nu.'

Het Nationale Ballet - Fuse. Foto Hans Gerritsen

Ballet van 'wereld'klasse

Fuse van de zeer jonge Chartlotte Edmonds is een contrastrijk ballet met ‘earthiness’. Het eerste deel is dynamisch. Het tweede deel met klein conflict en gevoelig. De danseres en twee dansers omcirkelen elkaar innig maar soms ook niet. Edmonds onderzoekt de betekenis van menselijke samenwerking in relatie tot onze wereld. Een groot actueel thema prachtig in het kleine vormgegeven.

Vrolijke en heerlijke hekkensluiter is het eigentijdse ballet Revelry van Meisner. Vol dansenergie tuimelen alle Junior-dansers het podium op. Zij struikelen over elkaar heen, vallen op de grond, staan op, proosten op het leven en dansen met wereldklasse weer verder. Om uiteindelijk dronken van het leven samen op de grond neer te ploffen. Een bruisend en elegant feestje.

Speeldata en Nederlandse tournee: www.operaballet.nl

Meer inspiratie