Peggy Olislaegers in de ateliers van Het Nationale Ballet. Foto Anne van Zantwijk

Peggy Olislaegers aan de slag bij Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet heeft Peggy Olislaegers benoemd als associate on research & development. Het gezelschap is met de creatie en invulling van deze functie het eerste balletgezelschap ter wereld dat een associate on research & development aanstelt.

Directeur Ted Brandsen over de nieuwe functie en de benoeming van Olislaegers: “Hoe blijft de balletkunst relevant voor het publiek in de 21ste eeuw. Met de aanstelling van Peggy Olislaegers krijgt deze vraag een impuls, en geeft Het Nationale Ballet zijn verantwoordelijkheid om balletkunst continue te blijven vernieuwen verder vorm.”

Peggy Olislaegers: “De balletkunst, rijk aan traditie, is continue in verandering. Ik ben erg enthousiast om samen met Het Nationale Ballet naar de toekomst te kijken, en aan vernieuwing in al zijn facetten te werken. Daarbij neem ik mijn kennis en netwerk uit andere danspraktijken mee.”

Ted Brandsen en Peggy Olislaegers werkten in 2017 voor het eerst intensief samen tijdens de eerste editie van de, door Het Nationale Ballet geïnitieerde, internationale balletconferentie Positioning Ballet, die door Olislaegers mede werd vormgegeven en ook door haar werd geleid. Sinds die tijd is Olislaegers als externe deskundige betrokken bij vernieuwende projecten binnen Het Nationale Ballet.

Peggy Olislaegers 

Peggy Olislaegers is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke dansdramaturgen in Europa. Al tijdens haar directeurschap van de Nederlandse dansdagen (2010-2016) maakte zij naam met vernieuwende Europese projecten als Act Your Age, Performing Gender en Pivot Dance, en adviseerde zij makers en instituten in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en België.
Als onafhankelijk dansprofessional speelt zij op dit moment een belangrijke rol in het internationale dansveld. Zij is een veelgevraagd inhoudelijk moderator van zowel interne als openbare gesprekken over belangrijke ontwikkelingen en vernieuwingen in de danskunst.
Haar brede kennis van de danskunst, opgedaan op de vloer en in de dagelijkse praktijk, wordt geroemd. Dat wordt weerspiegeld door het brede palet van gezelschappen en choreografen waarmee ze werkt. Zo is zij sinds 2015 artistic associate van het gerenommeerde moderne dansgezelschap Rambert, (VK), en werkt zij ook met Balletto di Roma (Italië), Nanine Linning (Duitsland) en Alessandro Sciarroni (Italië). Daarnaast werkt Peggy Olislaegers ook voor verschillende makers en gezelschapen uit de hiphopscene, zoals Tony Adigun (VK) en Alida Dors (NL).
Haar visie op creativiteit, dialoog en leiderschap wordt ook buiten de danskunst gezien. Zo geeft zij regelmatig leiderschap trainingen met o.a. professor Marielle Heijltjes,(UMIO/Maastricht University).
 

Meer inspiratie