Het Nationale Ballet_Prinses Beatrix Spierfonds_ Free to Move_opbrengst_Cinderella

Het Nationale Ballet overhandigt donatiebedrag aan Prinses Beatrix Spierfonds

In december heeft Het Nationale Ballet éénentwintigduizend euro aan donaties opgehaald voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Het Amsterdamse gezelschap vroeg aandacht voor spierziektes tijdens de voorstellingsreeks van Cinderella. Iedereen die de dansvoorstelling bezocht werd expliciet gevraagd om te doneren.

Het Prinses Beatrix Spierfonds financieert en stimuleert onderzoek naar genezing en kwaliteit van leven voor mensen met een spierziekte. Er zijn ongeveer zeshonderd verschillende spierziekten, en van de meesten is de oorzaak onbekend. Onderzoek is dus hard nodig.

Free to Move

Sinds 2013 organiseert Holland Dance Festival samen met het Prinses Beatrix Spierfonds jaarlijks het dansgala Free To Move in Den Haag. In 2017 begon ook de actie Free to Move op Tournee, waarvoor een groot dansgezelschap aandacht vraagt voor spierziekten. Scapino Ballet Rotterdam haalde vijfentwintigduizend euro aan donaties binnen tijdens de tournee van Scala. Dit jaar was de beurt aan Het Nationale Ballet met Cinderella. Ter promotie van de actie werd een video opgenomen met het vijfjarige meisje Freya, die een dagje op bezoek ging bij Het Nationale Ballet. Hoewel ze hulp nodig heeft bij dagelijkse bewegingen, is het Freya’s grootste droom om ballerina te worden.

Doorzettingsvermogen

‘Zo op het eerste oog lijkt er geen groter contrast mogelijk tussen 'dans' en 'spierziekte'’, vertelt Floor Bökkerink, communicatieadviseur bij het Prinses Beatrix Spierfonds. ‘Maar toch is er één duidelijke overeenkomst: doorzettingsvermogen! Dansers trainen elke dag intensief om hun spieren in topconditie te houden, terwijl mensen met een spierziekte elke dag het uiterste van hun lichaam vragen.’
 
Hoewel de opbrengst van de actie iets lager is ten opzichte van vorig jaar, verheugt het Prinses Beatrix Spierfonds zich onverminderd over de publiciteit rondom Free to Move. ‘Met onze samenwerking met Holland Dance Festival en Het Nationale Ballet willen we laten zien dat bewegen niet vanzelfsprekend is. Daarom hebben we de bezoekers van Cinderella gevraagd een donatie te doen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. En met succes! We zijn blij met deze mooie opbrengst en aandacht voor onze boodschap!’
 

Meer inspiratie