Free to Move spierfonds nationale theater

Het Nationale Ballet danst tegen spierziektes

Spierziektes beperken de bewegingsvrijheid van ruim tweehonderdduizend mensen in Nederland. Het Nationale Ballet vraagt hier deze december aandacht voor, in samenwerking met het Prinses Beatrix Spierfonds en het Holland Dance Festival. Ter promotie van de actie mocht de 5–jarige Freya een dagje ballerina zijn bij Het Nationale Ballet.

Sinds 2013 organiseert Holland Dance Festival samen met het Prinses Beatrix Spierfonds jaarlijks het dansgala Free To Move in Den Haag. Vrijwel de volledige opbrengst gaat direct naar het Prinses Beatrix Spierfonds. In 2017 begon ook de actie Free to Move op Tournee: Scapino Ballet Rotterdam haalde vijfentwintigduizend euro aan donaties binnen tijdens de tournee van Scala. Dit jaar vraagt Het Nationale Ballet de bezoekers van Cinderella om het Beatrix Spierfonds te steunen.

Dansen voor onderzoek

Het geld dat wordt opgehaald tijdens Free to Move gaat grotendeels naar medisch onderzoek. Er zijn ongeveer 600 verschillende spierziekten, en van de meesten is de oorzaak onbekend. Spieren raken verzwakt of vallen helemaal uit. De vijf-jarige Freya heeft bijvoorbeeld RYR1 myopathie, een ziekte die zich manifesteert vanaf de geboorte. 'Freya kan best goed lopen,' vertelt haar vader, 'maar op de WC klimmen is lastig en ze kan geen overgangen maken van liggen naar zitten of van zitten naar staan. […] Maar het meest vervelend zijn eigenlijk de ademhalingsproblemen.' Er is nog geen succesvolle behandeling voor RYR1 myopathie ontwikkeld. Wetenschappelijk onderzoek is daarom hard nodig.

Een echte ballerina

Hoewel ze hulp nodig heeft bij dagelijkse bewegingen, is het Freya’s grootste droom om ballerina te worden. ‘Dat was nog best een dilemma,’ geeft Freya’s vader toe, ‘Moet je dat nou afremmen, een kind met een spierziekte dat graag wil dansen? Maar we merkten al snel dat we haar juist wilden steunen en stimuleren. Iedereen moet zijn dromen na kunnen jagen. Dus we hebben een balletschool voor haar gezocht die het aandurfde. De balletjuf is er steeds precies op het juiste moment om haar op te tillen als de andere kinderen een sprong maken, of om haar te helpen als ze moet gaan zitten.’ Ondertussen danst Freya overal en laat ze trots haar pirouettes zien aan vrienden en familie.

Om de Free to Move actie te promoten, publiceerde het Prinses Beatrix Spierfonds een video waarin Freya op bezoek gaat bij Het Nationale Ballet. Het meisje gaat samen met de dansers van Cinderella het podium op - en laat zien dat ze een echte ballerina is. 

Het Nationale Ballet; Prinses Beatrix Spierfonds; free to move

Meer inspiratie