Switch2move Andrew Greenwood dans parkinson

Van dans tot zorg: stichting Switch2Move biedt nieuwe opleiding aan

Dansen is voor iedereen gezond, maar voor mensen met een ernstige aandoening kan het een wereld van verschil maken. Voormalig balletmeester Andrew Greenwood is de oprichter van Switch2Move. Deze stichting gaat vanaf februari 2019 een cursus aanbieden waar dansers, dansdocenten en choreografen worden omgeschoold tot zorgaanbieder.

Dans geeft mensen niet alleen hulpmiddelen om met hun aandoening om te gaan en alledaagse uitdagingen creatief op te lossen, het vertraagt ook de ontwikkeling van de ziekte. Switch2Move wil dansers, dansdocenten en choreografen aanmoedigen om hun vaardigheden in te zetten voor zorgpatiënten met Parkinson, MS, artritis, hersenbeschadiging en andere chronische fysieke en/of mentale aandoeningen. Deelnemers van de opleiding worden gecertificeerd Switch2Move Practitioner en komen in aanmerking voor een BIG-registratie, waarmee zij in de zorgsector kunnen werken.

Geen slachtoffer meer

Als balletmeester zette Greenwood zich jarenlang in voor het fysieke en mentale welzijn van professionele dansers, onder andere voor danshuis Station Zuid. In 2010 werd de directeur van dit danshuis, Marc Vlemmix, gediagnosticeerd met Parkinson.  Hoewel Vlemmix zelf geen dansachtergrond had, vroeg hij Greenwood om met hem de dansstudio in te gaan. Samen ontdekten zij dat dansoefeningen de fysieke situatie van Vlemmix bevorderden. En dat niet alleen: hij haalde ook emotionele steun uit dans. 

Vlemmix geeft nu zelf danslessen aan mensen met Parkinson en MS. Hij herkent de impact die dit heeft op zijn cursisten: "Er gebeurt iets. Het perspectief verandert: dat verschuift van patiënt naar danser. Je gaat met je mogelijkheden aan de slag, het maakt niet uit hoe slecht je eraan toe bent. Dansen activeert mensen. Je hoeft geen slachtoffer te zijn, je doet gewoon mee."

Switch2move Andrew Greenwood dans parkinson

Dansers als zorgspecialisten

Greenwood is vastbesloten om dans onder de aandacht van de zorgwereld te brengen, maar ook om dansers bewust te maken van hun mogelijkheden in de zorg. De nieuwe Stichting2Move-opleiding biedt dansprofessionals een mix aan theorie, dans- en bewegingslessen en praktijkervaring. Het doel is dat iedere deelnemer de methode zal kunnen toepassen in de eigen praktijk en direct met de nieuwe kennis aan de slag kan.

Aanmelden kan via de site van stichting Switch2Move. De opleiding wordt gegeven in de periode 9 februari t/m juni 2019 . Voor meer informatie richt je je tot Andrew Greenwood.

Meer inspiratie