Nieuw initatief Dance for Health & Parkinson

Dance for Health & Parkinson heeft een speciale dansmethode ontwikkeld voor mensen met Parkinson. Het was al langer bekend dat beweging goed is voor Parkinson-patiënten, maar nu is specifiek onderzoek gedaan naar wat bewegen in de vorm van dans voor ze kan doen. Hieruit blijkt dat dansen zeer effectief is.

Marc Vlemmix, groot dansliefhebber en voormalig directeur van Danshuis Station Zuid, kreeg drie jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Hij richtte Dance for Health & Parkinson op toen hij merkte wat voor invloed dans op zijn lichaam had. Samen met balletmeester Andrew Greenwood ontwikkelde hij een methode voor Parkinson-patiënten die gebaseerd is op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group in New York.

De danslessen zijn zo gemaakt dat ze patiënten helpen langer en beter mobiel te blijven en dat ze hun eigen lichaam en mogelijkheden kunnen herontdekken. Door de combinatie van beweging en creativiteit worden de geest en het lijf gestimuleerd, waardoor patiënten beter in hun vel zouden komen te zitten. Verschillende professionele gezelschappen, waaronder het Scapino Ballet Rotterdam, tonen belangstelling voor de methode van Health for Dance & Parkinson. Na Tilburg worden de lessen nu ook in Rotterdam gegeven en waarschijnlijk zullen nog meer steden volgen. Om de resultaten te meten wordt er in samenwerking met Prof. Bastiaan R. Bloem, Parkinson Center Nijmegen en Radboud University Nijmegen Medical Center een onderzoek gestart.

Nominatie Aardig Onderweg Award

De Aardig Onderweg Award van openbaarvervoerbedrijf RET ondersteunt bijzondere initiatieven in de stadsregio Rotterdam. Dance for Health & Parkinson is tijdens de nominaties bij de beste drie geëindigd. Dit is voor Marc Vlemmix een bevestiging dat er draagvlak is voor zijn initiatief.

Geïnteresseerd in Dance for Health & Parkinson? Kijk dan op de website voor meer informatie.