nationale opera ballet lezing zwanenmeer universiteit van amsterdam spui25

Nationale Opera & Ballet organiseert lezingenreeks

Nationale Opera & Ballet organiseert vanaf januari 2019 een reeks lezingen rondom voorstellingen van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera uit seizoen 2018-2019. De lezingen komen tot stand in samenwerking met academisch-cultureel platform SPUI25 en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Gerenommeerde academische sprekers plaatsen de voorstellingen binnen een bredere context en zoeken actief de link op met de actualiteit. 

Nationale Opera & Ballet heeft in totaal zes lezingen op het programma staan. Het overkoepelende thema van de reeks is Identiteit en confrontatie: de angst voor het onbekende. Tijdens de eerste lezing op maandag 21 januari besprak Jope Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde, de Amerikaanse opera Porgy & Bess. Dansliefhebbers zullen zich echter vooral interesseren voor de lezing op 25 maart, wanneer universitair docent muziekwetenschappen Rutger Helmers zijn licht zal laten schijnen op Het Zwanenmeer.

Academische kijk op balletklassieker

In 2019 voert Het Nationale Ballet Het Zwanenmeer op in de uitvoering van Rudi van Dantzig. Dit is slechts één van de vele versies van dit beroemde ballet uit 1895, dat samen met The Sleeping Beauty en De Notenkraker het hoogtepunt van het Russische negentiende-eeuwse ballet vormt. Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden zowel de balletmuziek als de danskunst naar het hoogste niveau. Tijdens de lezing op 25 maart zal spreker Rutger Helmers, gespecialiseerd in negentiende-eeuwse Russische muziekgeschiedenis, de invloed van Het Zwanenmeer op de cultuurgeschiedenis bespreken. In welke mate resoneert het Russische nationalisme uit de tijd van Tsjaikovski in zijn werk? Hoe is het ballet uitgegroeid tot een embleem van Europese (ballet)kunst? En hoe sluit het aan bij actuele levensvragen?

De lezingen kunnen los van de voorstelling worden bezocht en zijn gratis toegankelijk. Kaarten zijn online te reserveren via de website van Nationale Opera & Ballet.  
 

Meer inspiratie