Home » Review
introdans grupo sportivo sport dans voorstelling

Sportieve dans en stoere spierkracht

Grupo Sportivo (6+) / Introdans
Joanna Fox

Première: 19 oktober 2019 / Stadstheater Arnhem
Te zien in Nederlandse en Belgische theaters t/m 16 februari 2020

Grupo Sportivo (6+) van Introdans is een vlotte familievoorstelling over sportieve krachtpatsers, vurige voetbalfanaten en energieke cheerleaders. Introdans laat zich inspireren door de sportwereld. Met veel stoere spierkracht en soms een kwinkslag.

Deze première Grupo Sportivo (6+) is opgedragen aan Ine Rietstap die deze maand negentig wordt en voor haar onuitputtelijke inzet voor dans in Nederland. Rietstap was onder meer prima ballerina bij het Scapino Ballet (Amsterdam) en bijna veertig jaar lang danscritica voor de NRC. Verder is Rietstap jurylid bij het Dansersfonds ’79 en is de jaarlijkse Ine Rietstap-lezing naar haar vernoemd.

Dansacrobaten en gespierde turners

Het openingsnummer Dream Play (2017) van Fernando Melo (Brazilië) werpt meteen hoge ogen op. Als in een droom vliegen dansers door de lucht. Even later springt een danseres metershoog vanuit de ene hand van haar partner naar de andere hand. Toch bewegen de dansers liggend op de grond of op een karretje.

Live cameraopnames van bovenaf worden direct geprojecteerd. Op een groot scherm zien we een prachtig magisch realistisch geheel. Zo lijken vier danseressen synchroon te zwemmen en maken samen prachtige prismafiguren. De pianomuziek van Chopin en Satie benadrukt alle magie.

Van Conny Janssen toont Introdans een kort deel uit Moving Target (1992) Drie dansers hangen als gespierde turners ondersteboven aan de rekstok. Zij lijken net vleermuizen die langzaam ontwaken uit hun slaap. Net op het meest spannende moment eindigt Moving Target. Janssen, artistiek leidster van Conny Janssen Danst ontving 4 oktober de prestigieuze Gouden Zwaan van minister van Engelshoven.

Cheerleaders en voetbaldansers

Deze avond gaat Squad  van Jorge Pérez Martinez in wereldpremière. Zes danseressen in korte pakjes dansen als onstuimige cheerleaders. Zij warmen vlak voor aanvang van de sportwedstijd het publiek wat op. De brutale, strakke en sexy bewegingen op klassieke muziek van Grieg werkt in aanvang grappig. Squad is pretentieloos en waar sommigen op een gegeven moment afhaken, blijven anderen aandachtig kijken.

Freistoss (1988) van Roberto Scafati, is een voltreffer voor voetballiefhebbers met gevoel voor humor. In slow motion zien we de hoog oplopende emoties rond een vrije trap, op gevoelige muziek van Charles Aznavour: Sur ma vie. Er komt geen voetbal aan te pas. Toch scoren de dansers in Arnhemse Vitesse-shirts een meesterlijk doelpunt. De overwinning is onbetwistbaar en de scheidsrechter trekt de rode kaart.

Teamplayers

Eight Heads (1988) van Daniel Ezralow is razendsnel en een ware fysieke en mentale uitdaging. Net zoals in topsport. De muziek van Philip Glass, Powwaqatsi, is opzwepend Twee hoge trappen fungeren als tribune, als muur of als parcours. Waanzinnig mooi zijn de non-stop gemaakte hoge sprongen in horizontale houding van de vier danseressen. Hun danspartners vangen hen net op het laatste moment op. Introdans toont zich een hechte groep van teamplayers.

De muziek van de bekende Haagse popband Gruppo Sportivo wordt helaas niet gebruikt. Dat is jammer. Los daarvan is Grupo Sportivo (6+) van Introdans een energievolle familievoorstelling met wat magie, soms een grap en veel, heel veel sportieve energie en spierkracht.

Voor meer informatie en speeldata ga je naar de website van www.introdans.nl

.

 

 

 

Meer inspiratie