Home » Review
ISH Nachtraven

ISH brengt samen met Het Balletorkest een bijzonder herkenbare voorstelling over de coronacrisis

Roos Stuurman

De pandemie heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Er kan en mag ineens van alles niet en dat heeft zowel een effect op onze fysieke als mentale gezondheid. Artistiek leider en choreograaf Marco Gerris weet in Nachtraven de uitdagingen van deze crisissituatie op bijzondere wijze te illustreren. Hip hop en klassieke muziek komen daarbij op prachtige wijze samen. En extra bijzonder: de uitverkochte voorstelling is binnen een week gemaakt!

Parijse nachtclub

Het publiek wordt in het Transformatorhuis op het Westergasterrein in Amsterdam verwelkomt in de setting van een Parijse nachtclub. Geheel coronaproof aan tafeltjes van twee, al voelt de sfeer niet aan alsof er iets is veranderd. De musici van Het Balletorkest bezetten de breedte van het achterste gedeelte van het podium. Aan de voorkant is een klein vierkant podiumpje van 5 bij 5 meter dat vooral de ruimte biedt voor de dansers. Nadat het publiek per tweetal naar hun plek is begeleid, gaat het licht aan en start de muziek. 

ISH Nachtraven

 


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Verhalende bewegingen

De zes dansers, waarvan vier mannelijke breakdancers en twee vrouwelijke dansers , bewegen samen op een verhalende manier. Van de ongemakkelijke en grappige situaties in de nieuwe manieren van contact maken, tot de emotionele reacties die dit teweeg brengt. Zo dansen ze als groep met onderlinge afstand, maar laten ze ook zien hoe er wordt omgegaan met de situatie. Een aantal dansers begint bijvoorbeeld met yoga en meditatie. In verschillende yogahoudingen en met de ogen gesloten wordt de rust opgezocht, net zoals vele Nederlanders die thuis zaten tijdens de coronacrisis dat probeerden. Een andere danser blijkt echter in een negatieve spiraal terecht te komen en begint verward en depressief aan de alcohol. 

ISH Nachtraven

Een gouden combinatie van muzikanten

Voor het publiek zijn veel scènes herkenbaar uit het dagelijks leven van nu.  De live-muziek van Het Balletorkest, de DJ en de jonge jazz-zangeres Noa Koch blijken daarnaast een gouden combinatie te vormen, waarmee telkens de passende toon wordt aangeslagen. De muzikanten en dansers zijn daarbij ook nog eens goed op elkaar ingespeeld. Alle elementen in Nachtraven kloppen, met een prachtige voorstelling als resultaat. De staande ovatie na afloop is dan ook zeker op zijn plaats.  

ISH Nachtraven

 

Meer inspiratie