Dansgezelschap ISH ontvangt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2020

Dansgezelschap ISH ontvangt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2020

ISH Dance Collective krijgt dit jaar de Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs van 150.000 euro. Volgens de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds zorgt ISH Dance Collective voor “vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier.”

ISH Dance Collective

ISH Dance Collective noemt zichzelf ‘een collectief van eigenwijze individuen’. Al meer dan twintig jaar gebruikt ISH multidisciplinaire voorstellingen en educatieprojecten om uiteenlopende groepen te verbinden. Met name ook jongeren. Ze willen een brug slaan tussen kunstvormen, disciplines en culturen. 

Bekendmaking Cultuurfonds Prijs

In april zou de voorstelling GRIMM, een cross-over tussen hiphop en ballet, in première gaan. Vanwege de coronacrisis kan dit niet doorgaan. De bedoeling van het Cultuurfonds was om ISH te overvallen met de bekendmaking van de prijs bij deze première. Als oplossing werd Marco Gerris, regisseur en artistiek leider van ISH thuis opgezocht. Hij werd verrast door een videoboodschap van Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer.

In een reactie op de site van het Cultuurfonds laat Marco Gerris weten: “Door deze prijs kunnen wij zoveel jonge kunstenaars die eigenlijk niet gezien worden in de maatschappij letterlijk een kans geven en ze daarbij helpen.”

Over de Cultuurfonds Prijs

Sinds 2010 wordt de prijs uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied van het Cultuurfonds. Vorig jaar ontving de Vereniging De Hollandsche Molen de prijs. Dit jaar is het dus de beurt aan het danscollectief. ISH mag nu samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland vanuit het fonds op naam worden ondersteund.

De officiële uitreiking van de prijs zal op 23 november plaatsvinden.