Zo pik je sneller een choreografie op
In ons brein is er een gebied dat visuele informatie omzet naar motorische instructies. Dat schrijft Steven Brown in zijn onderzoekspaper The Neuroscience of Dance. Je denkt er waarschijnlijk niet over na, maar iemand spiegelen of bewegingen anticiperen gaat eigenlijk bijna automatisch. Hoe kan dit je helpen bij het leren van een choreografie? Wij leggen je uit hoe je het aanleerproces wat gemakkelijker kunt maken.
Signalen naar je ruggenmerg en spieren
Brown schrijft in zijn onderzoek dat je lichaam signalen stuurt naar je ruggenmerg en je spieren wanneer je beweging probeert te imiteren met je eigen lichaam. Tegelijkertijd geven je spieren weer feedback aan het brein. Hoe was deze beweging? Voer ik ‘m zo goed uit? Hoe voelt dit? Enzovoorts.
Een complex proces dat inspeelt op meerdere zintuigen. Dansers hebben de unieke situatie dat ze deze vaardigheid nog meer perfectioneren. Ze leren steeds beter om ingewikkelde bewegingen te visualiseren en vervolgens zelf uit te voeren. Hoe werkt dit proces?
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.
Praxis
Het proces waarbij dansers bewegingen aanleren wordt ook wel praxis genoemd. Dit proces bestaat uit drie stappen:
1. De gedachtegang
Het begint met het conceptualiseren van nieuwe activiteiten.
2. Motorische planning
Het organiseren en rangschikken van nieuwe motorische acties in het brein.
3. Uitvoering
Het uitvoeren van motorische acties.
Wanneer je je bewust bent van hoe dit leerproces werkt, kan dit in je voordeel werken. Vertrouw op je eigen lichaam en je zult merken dat het steeds beter gaat.
5 tips
Het komt dus eigenlijk vooral neer op één ding: oefenen, oefenen, oefenen. Dit zijn vijf tips die je daarbij kunnen helpen:
1. Neem jezelf of de docent op tijdens de les. Hierdoor kun je de choreografie blijven terugkijken en beter begrijpen hoe de bewegingen en timing van de muziek in elkaar zitten.
2. Wees actief in de les. Stel vragen, experimenteer, kijk naar anderen. In plaats van alleen maar een docent te volgen werkt het veel beter om het heft in eigen handen te nemen en actief te oefenen en reflecteren op de uitvoering.
3. Maak aantekeningen. Door concrete feedback en reminders op te schrijven maak je het concreter.
4. ‘Markeer’ niet tijdens het oefenen, maar beweeg telkens voluit. Mocht je het rustiger aan willen doen, zorg er dan in ieder geval voor dat je handen alle bewegingen mooi afmaken.
5. Neem danslessen in verschillende stijlen. Zo raak je gewend aan verschillende soorten bewegingen en dat is een groot voordeel bij het aanleren van een nieuwe choreografie.