Home » Reportage
Redouan Ait Chitt

Het programma van de Nederlandse Dansdagen is bekend!

De Nederlandse Dansdagen komen er weer aan! Dit jaar kiest het dansfestival voor een unieke vorm: een on- als offline event om het beste van twee werelden samen te brengen. De Nederlandse Dansdagen 2021 vinden plaats in én vanuit Maastricht. In theaters, op bijzondere locaties, maar ook vanaf het online podium. Wat kun je verwachten?

Festivalprogramma

Met meer dan honderd activiteiten en tien premières, is zowel de absolute top als de diversiteit van de Nederlandse dans gerepresenteerd. Van grote gezelschappen als Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater tot intieme, rauwe producties van de volgende generatie makers waaronder Redouan Ait Chitt en Dunja Jocic. Ook de mateloos populaire urban dans en de bijbehorende urban paradox – gaat de authenticiteit verloren door het succes? – speelt een rol. Dans met mij is wederom het motto van het festival dat publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals oproept dans in alle verschijningsvormen samen te ervaren. Het complete festivalprogramma wordt op 16 augustus bekendgemaakt.

Blikvanger

Zoals ieder jaar staan de Nederlandse Dansdagen bol van de meesters en de nieuwkomers, van de grensverleggende makers en de iconen. Om inzicht te geven in het rijke dansaanbod, neemt verslaggever en dansambassadeur Redouan Ait Chitt het publiek in Op Pad met Redo dagelijks online mee langs de verschillende onderdelen. Het festival opent op 30 september online met de Avond van de Nederlandse Dans en het programma bestaat verder uit klassiekers als het Nederlandse Dansdagen Gala, waarbij de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans worden uitgereikt. Dit jaar is er ook aandacht voor de aarde en het klimaat. Gaia, een lichtgevende, bewegende globe waarop NASA-satellietbeelden worden vertoond, is de blikvanger van het festival. Van 1 tot en met 3 oktober dansen onder andere Redo en Astrid Boons een solo onder deze imposante installatie van Luke Jerram in de laatst overgebleven gashouder op industrieterrein Bosscherveld.

Urgente boodschap

Speciaal voor deze editie zijn veel programmaonderdelen in een nieuw of digitaal jasje gestoken. Zo geeft Theater aan het Vrijthof op zaterdag 2 oktober afwisselend het podium aan Meesters van de dans als Nicole Beutler en jubilaris Introdans, die exclusief voor de Dansdagen een jubileum-programma samenstelt met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti. Bijzonder is het gedanste manifest gebaseerd op de woorden van Greta Thunberg: Our House is on Fire. Choreograaf Nicole Beutler zoomt in op die ene zin en laat dansers zoeken naar nieuwe manieren om deze urgente boodschap te begrijpen en te versterken. Er gaan tien voorstellingen in première, waaronder vier online virtual residencies en nieuw werk van de prijswinnaars uit 2020, Roshanak Morrawatian en Anne-Beth Schuurmans. Zondag staat in het teken van gezinsvoorstellingen, met o.a. een première van SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Lastig kiezen

Ronald Wintjens, directeur van het festival, over de Nederlandse Dansdagen 2021: “Vorig jaar bezochten mensen uit zo’n zeventig landen ons online event, waanzinnig om te zien! We hebben er daarom voor gekozen dit jaar zowel een on- als offline festival te organiseren, zodat we zoveel mogelijk dansliefhebbers en dansontdekkers kunnen bereiken. Ook nieuw is het unplugged podium bij undergroundlocatie Landbouwbelang, waar continue dans in een rauwe, uitgeklede vorm wordt getoond. Eigenlijk zijn er bijna alleen maar aanraders. De première van Nederlands Dans Theater 2 bijvoorbeeld, nieuw werk van choreograaf Tom Weinberger gemaakt voor locaties buiten de traditionele theateropstelling. En de battle Open Your Mind X The Nototorious IBE, een wervelend avondprogramma met het allerbeste uit de urban kunsten. Het wordt nog lastig kiezen…”

De Nederlandse Dansdagen – in en vanuit Maastricht

De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. De ticketverkoop start op woensdag 1 september om 10.00 uur. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober worden de prestigieuze Zwanen van de VSCD, na een pauze door COVID-19, dit jaar weer uitgereikt. Een extra rijke editie, met winnaars gekozen uit de genomineerden van 2020 en 2021. Ook zijn er twee festivalprijzen: De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 16 augustus, een overzicht van alle genomineerden staat op 28 augustus online. 

Ga voor meer informatie naar de website.

Meer inspiratie