Home » Reportage
Wubkje Kuindersma

Wubkje Kuindersma is benoemd tot Young Creative Associate: ‘‘Ik kijk uit naar poëtische balletten’’

Het Nationale Ballet heeft begin december drie jonge choreografen tot ‘Young Creative Associate’ benoemd. In 2017 is dit initiatief voor jong choreografisch talent gestart waarbij talentvolle choreografen een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap. Wubkje Kuindersma is één van die drie choreografen en krijgt de kans om bij Het Nationale Ballet nog meer artistiek te ontplooien. Wie is dit jonge talent en wat zijn haar plannen?

Prijzen en gezelschappen

De Nederlandse Wubkje debuteerde als choreograaf in 2010 en won direct een prijs in een choreografische competitie in Keulen. Ze danste o.a. bij Ballet Gulbenkian, Nurnberg Ballet, Danish Dance Theatre en Random Dance.  In 2016 ontving Wubkje de ‘BNG Bank Dance Award’ voor choreografisch talent.
Kuindersma creëerde eerder voor Het Nationale Ballet het internationaal veelgeprezen duet Two and Only en twee werken voor de Junior Company.

In december 2018 werd Wubkje opgenomen in de ‘25 to watch 2019’ lijst van het Amerikaanse Dance Magazine en werd ze in 2019 genomineerd voor de ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen’. Ze choreografeerde verder voor Danish Dance Theater, Korzo ism Nederlands Dans Theater, Ballet Dortmund, BalletX, Noverre, National Youth Ballet van John Neumeier’s Hamburg Ballet, Hessische Staatsballett, Beijing Dance Academy en West Australian Ballet.

Poëtische balletten en multidisciplinaire creaties

De ‘Young Creative Associates’ krijgen tijdens het driejarige traject artistieke en facilitaire ondersteuning. Deze bestaat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Ook kunnen ze gebruik maken van repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet. Volgens directeur Ted Brandsen vertegenwoordigen de Young Creative Associates een nieuwe generatie choreografen die belangrijk zijn voor de toekomst van het gezelschap.

Wubkje laat in een persbericht weten blij en vereerd te zijn. ‘‘Ik hou van de kwaliteit en de artisticiteit van het gezelschap, de voortreffelijke dansers, de artistieke leiding en het team,’’ vertelt ze. ‘‘Om mijn artistieke reis als choreograaf bij Het Nationale Ballet voort te kunnen zetten is een droom die uitkomt! Ik kijk er naar uit om zowel abstracte, moderne, poëtische als verhalende balletten te choreograferen maar ook multidisciplinaire creaties en films. Ik hoop door middel van dans het publiek te raken en zoveel mogelijk bij te dragen aan het gezelschap.”
 

Meer inspiratie