Home » Reportage
Milena Sidorova

Milena Sidorova is benoemd tot Young Creative Associate: ‘‘Het is een enorme eer’’

Het Nationale Ballet heeft begin december drie jonge choreografen tot ‘Young Creative Associate’ benoemd. In 2017 is dit initiatief voor jong choreografisch talent gestart waarbij talentvolle choreografen een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap. Milena Sidorova is één van die drie choreografen en krijgt de kans om bij Het Nationale Ballet nog meer artistiek te ontplooien. Wie is dit jonge talent en wat zijn haar plannen?

Internationale lof

Milena (geboren in Oekraïne, Nederlandse nationaliteit) danst sinds 2005 bij Het Nationale Ballet, de laatste jaren in de rang van Grand Sujet. Op 13-jarige leeftijd maakte ze de choreografie The Spider, die met groot succes ontvangen werd en meer dan 15 miljoen views behaalde op Youtube.

Sidorova heeft verschillende prijzen gewonnen en maakt sinds 2007 bijna jaarlijks werken voor de choreografie workshop New Moves. In 2019 kregen haar werken veel internationale lof na een opvoering in de Royal Opera House, Londen. Het afgelopen jaar werd ze uitgenodigd voor een prestigieuze fellowship in New York en maakte ze in opdracht van De Nationale Opera de choreografie voor de prijswinnende productie Kriebel. Afgelopen zomer was ze als adviseur betrokken bij DUNE, de grote Hollywoodfilm die uitkomt in 2021.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Driejarig traject

 

De ‘Young Creative Associates’ krijgen tijdens het driejarige traject artistieke en facilitaire ondersteuning. Deze bestaat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Ook kunnen ze gebruik maken van repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet. Volgens directeur Ted Brandsen vertegenwoordigen de Young Creative Associates een nieuwe generatie choreografen die belangrijk zijn voor de toekomst van het gezelschap.

Milena laat in een persbericht weten dat ze het een enorme eer vindt dat ze één van de drie choreografen is uitgekozen voor het traject. ‘‘Het is een erkenning voor de ontwikkeling die ik doormaak als choreograaf,’’ vertelt ze. ‘‘Ik kijk uit naar de samenwerking, en om mij als choreograaf door de fantastische balletmeesters en fenomenale dansers te laten inspireren, ook omdat ze openstaan voor experimenten en altijd dat stapje extra zetten. Verder hoop ik veel te leren van de samenwerking met getalenteerde decor- en kostuumontwerpers.’’

Meer inspiratie