Home » Reportage
Danswedstrijd

Coronaproof danswedstrijden houden: zo organiseer je dat

Dansen in coronatijd is een andere beleving dan voorheen. Dat geldt onder meer voor dansscholen die voor, tijdens en na de dansles met protocollen rekening dienen te houden. Bij het organiseren van coronaproof danswedstrijden zijn er eveneens allerlei regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ontdek hier hoe je danswedstrijden met een coronaproof karakter organiseert.

Maatregelen voor een danswedstrijd

Het is uiteraard belangrijk om met de maatregelen voor hygiëne rekening te houden bij een danswedstrijd. Dat betekent dat er bij de entree onder meer desinfectiemiddel voor de handen beschikbaar dient te zijn. Er geldt sinds 1 december 2020 een mondkapjesplicht, maar tijdens het dansen is het toegestaan om het mondkapje af te zetten. Op overige momenten is het in de openbare binnenruimte wel verplicht om een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld tijdens de prijsuitreiking van een danswedstrijd. Medailles bestellen om prijzen uit te reiken, maakt onderdeel uit van de organisatie van een danswedstrijd. Of sportprijzen bestellen in de vorm van trofeeën of bokalen om aan de winnaars te overhandigen. Overigens dienen de kleedkamers voor de danswedstrijd gesloten te blijven. Verder is het voorlopig niet mogelijk om horecavoorzieningen te openen. Het is namelijk op grond van de huidige maatregelen niet toegestaan de bar te openen en drankjes verkopen.

Anderhalve meter afstand

Het is uiteraard belangrijk om behalve tijdens het dansen met een partner de nodige afstand te bewaren. De regel van anderhalve meter afstand is voor en na de danswedstrijden van toepassing. Dat geldt ook tijdens het dansen indien zich er meerdere koppels op de dansvloer bevinden. De koppels dienen dan ten opzichte van elkaar anderhalve meter afstand in acht te nemen. Een mond- en neusmasker is niet verplicht,, maar het staat iedereen vrij om deze tijdens het dansen te gebruiken. Ook is het mogelijk om handschoentjes te dragen. Uiteraard is het afhankelijk van de locatie waar de danswedstrijd plaatsvindt mogelijk verdere maatregelen te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gemarkeerde looproutes of aan routes met eenrichtingsverkeer.

Let op de gezondheid

Het is belangrijk om op de gezondheid van de deelnemers en andere aanwezigen te letten. Bij binnenkomst is het aan te bevelen om naar eventueel aanwezige symptomen van corona te vragen. Bijvoorbeeld of er sprake is van verkoudheid, hoesten of koorts. Het is voor de organisatie van belang om iedereen erop te wijzen niet naar de danswedstrijd te komen indien er verkoudheidssymptomen zijn. Ook al gaat het om hele lichte verkoudheidssymptomen of hele lichte andere klachten.

 

Meer inspiratie