Young Creative Associates

Het Nationale Ballet benoemt drie choreografen tot Young Creative Associates

Hoewel er nu minder beweging in de danswereld zit dan normaal, belooft de toekomst toch veel nieuwe ontwikkelingen! Het Nationale Ballet heeft namelijk drie choreografen benoemd tot ‘Young Creative Associates’. Wie zijn deze jonge en talentvolle choreografen en wat gaan zij doen?

Ontwikkelingstraject

Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Wubkje Kuindersma starten een driejarig ontwikkelingstraject voor jong choreografisch talent. Het Nationale Ballet startte in 2017 met dit initiatief voor de ontwikkeling van jong choreografisch talent, waarbij talentvolle choreografen een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap. De ‘Young creative associates’ krijgen artistieke en facilitaire ondersteuning. Deze bestaat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Ook kunnen ze gebruik maken van repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet. 


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Inspirerende signatuur

Directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen vertelt dat alle drie de choreografen eerder werk maakten voor Het Nationale Ballet, waarbij ze ieder een hele eigen, specifieke en inspirerende signatuur toonden die volop in ontwikkeling is. ‘‘Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie choreografen die belangrijk zijn voor de toekomst van ons gezelschap en van ballet in ons land,’’ stelt Ted. ‘‘Hun aanstelling als ‘Young creative associates’ stelt ze in staat om zich op structurelere wijze artistiek verder te ontplooien, binnen de mogelijkheden die wij ze als gezelschap bieden.”

Over de choreografen

Milena Sidorova danst sinds 2005 al bij Het Nationale Ballet, de laatste jaren in de rang van Grand Sujet. Op 13-jarige leeftijd maakte ze de choreografie The Spider, die met groot succes ontvangen werd en meer dan 15 miljoen views behaalde op Youtube. Ze kreeg internationaal veel lof. Sedrig Verwoert heeft weer een heel ander pad bewandeld en studeerde dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2013 won hij de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competitie. Daarna danste hij bij verschillende gezelschappen en was hij gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet. Wubkje Kuindersma debuteerde als choreograaf in 2010 en won direct een prijs in een choreografische competitie in Keulen. Ze maakte daarna nog verschillende stukken voor grote gezelschappen. 

Meer inspiratie