Home » Reportage
Zonder gene dansen en jezelf vinden

Wil jij ook dansen zonder gene en tegelijkertijd dichter bij jezelf komen?

Na een lange dag op het werk kom je thuis en het lukt je niet om je hoofd leeg te maken. Je ploft op de bank en scrolt eens door je sociale media om te kijken of er wat nieuws is. Zo hoop je te kunnen ontspannen en wat contact te zoeken met andere. Helaas is dit maar van korte duur en al snel ben je weer terug bij af. Dans kan je helpen je hoofd leeg te maken, dichter bij jezelf te komen en zelfs te dansen zonder dat je je druk hoeft te maken over hoe het eruitziet! Ben jij benieuwd hoe? 


Het gebruik van dans

We zien dans tegenwoordig vaak als een vorm van entertainment of een manier van socialiseren, maar in sommige culturen werd en wordt dans nog steeds gebruikt om dichter bij jezelf te komen of het gemeenschapsgevoel te versterken. 

In de Egyptisch cultuur werd bijvoorbeeld drieduizend jaar voor Christus dans gebruikt voor rituelen. Er werden verbindingen gemaakt tussen hemel en aarde of het menselijke en het goddelijke door middel van zang en beweging. Die beweging gaat op ritmes en de dansen zijn vieringen van cyclussen op aarde zoals geboorte of de volle- of nieuwe maan. 

In principe is dans van nature een manier van expressie. Je beleeft dans en het relaxt je lichaam. Bij dansvormen waar je dichter bij jezelf wilt komen geef je je over aan het ritme van de muziek en volgt je lichaam vanzelf. Doordat je zonder nadenken beweegt, wordt je bewustzijn wakker gemaakt en worden je bewegingen niet meer tegengehouden door je ego. Er zijn verschillende manieren om jezelf in dans op deze manier los te voelen: trancedans, het dansen op blote voeten of ‘Dharma Dance’ zijn daar voorbeelden van.

Trancedans

Trancedans is een diepgaande ervaring waarin je terugkeert naar jezelf. Deze dansstijl is geschikt voor iedereen die op zoek is naar persoonlijke groei en transformatie. Je beweegt op ritmische klanken en er zijn geen vaste passen. Jij bepaalt zelf hoe jij wil bewegen! Voordat je aan trancedans begint, begin je met een kort moment van intensieve en bewuste ademhalingssessie. Deze danssessies vinden geblinddoekt plaats, zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid door andere zintuigelijke prikkels. Tijdens het dansen kunnen bepaalde ervaringen die opgeslagen liggen in je lichaam naar boven komen, klaar om geconfronteerd en opgelost te worden. 

Dansen op blote voeten

Vind je het ook zo fijn om thuis op blote voeten te lopen? Stel je dan eens voor hoe dansen op blote voeten moet voelen. Van oudsher loopt de mens op blote voeten. Het geeft vrijheid en kracht om te doen wat je maar wilt. Op deze manier ben je meer in contact met jezelf en je omgeving. Niet alleen je persoonlijke groei krijgt een boost, maar ook je gezondheid! Het dansen op blote voeten zorgt er namelijk voor dat je al je spiertjes en zenuwuiteinden gebruikt. Je voeten worden hierdoor krachtiger, gevoeliger en je houding kan worden hersteld. 

Dharma Dance

Met Dharma Dance ga je dieper in op het verlangen om groeien als mens en het beste uit jezelf te halen. Ook aan deze dansvorm zitten geen vaste bewegingspassen en zal je worden geleid om de vreugde van dans in dat moment te ervaren. Ontkom aan je negatieve zelfbeeld door Dharma Dance! 

Meer inspiratie