Home » Reportage
Dansen op sokken of blote voeten?

Dansen op blote voeten of sokken?

Je kent het wel: dat kleine scheurtje onder je teen of die brandwond boven op je voet als je op blote voeten danst. Vervolgens doe je je sokken aan, maar glijd je constant uit en merk je dat je grip vermindert. Wat is nou het beste tijdens de dansles?  


Geschiedenis

Het dansen op blote voeten begint in de 20e eeuw met Isadora Duncan. Haar optreden zonder schoenen was een rebelse daad tegen de regels van het strikte klassieke ballet. Ze deed het ook, net zoals Martha Graham, voor praktische redenen: betere balans en stabiliteit. In het artikel Footloose: Dancing Barefoot vertelt Emily D’Angelo, voormalig danseres bij Lori Belilove en The Isadora Duncan Dance Company, dat ‘wanneer je op blote voeten danst, heeft een groter deel van je lichaam contact met de vloer, waardoor balans makkelijker is.’ 

Sokken of blote voeten?

Het lopen en daarmee dansen op blote voeten, maakt je bewuster van de grond en de textuur onder je voeten. Je bent geaard en het maakt het bewegen gemakkelijker. Je balans en stabiliteit verbeteren en je hoeft je geen zorgen te maken over uitglijden. Het dansen op blote voeten geeft je ook een gevoel van vrijheid en brengt een positieve werking met zich mee voor kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen. In een artikel van The Guardian vertelt podotherapeut Tracy Byrne dat als kinderen op een te jonge leeftijd schoenen dragen, dit hun loop- en hersenontwikkeling kan belemmeren. ‘Peuters lopen met hun hoofd omhoog als ze op blote voeten lopen’, zegt ze. ‘Wat zij voelen op de grond zorgt ervoor dat ze niet naar beneden hoeven te kijken. Het lopen op blote voeten ontwikkelt de spieren en gewrichten van de voet, versterkt de voetenboog en een goede houding. Het helpt ons ook bewust te worden van wat er om ons heen gebeurd.’ 

Natuurlijk is op blote voeten dansen in het begin erg onwennig en stroef en kan het wondjes met zich meebrengen. De stroefheid verdwijnt des te meer je op blote voeten danst, wat een kwestie is van wennen. Voor de wondjes kunnen sokken bescherming bieden en soms blessures voorkomen. Deze kunnen komen doordat je te weinig eelt op je voeten hebt om goed te kunnen draaien. Maar let op, niet op iedere vloer zijn sokken geschikt. Een houten vloer kan ervoor zorgen dat je sneller uitglijdt. 

Is beide onprettig? Kijk dan of je een voorvoet beschermer kan nemen. Dat zorgt ervoor dat je nog wel goed kunt draaien en de grond goed kunt voelen. Sporttape om je voorvoet plakken kan ook helpen bij het verbeteren van de grip, net zoals een anti-slip sok. 

Beide manieren van dansen hebben hun voor- en nadelen, dus is één manier niet beter dan de andere. Doe wat je zelf fijn vindt en laat je desnoods adviseren door je dansdocent. 

Meer inspiratie