Home » Reportage
Progressing Ballet Technique techniek ballet verbeteren

Verbeter je danstechniek met Progressing Ballet Technique

Zou je jezelf op danstechnisch gebied willen verbeteren, maar weet je niet hoe? Progressing Ballet Technique, oftewel PBT, is een vrij unieke training, waarbij specifieke ballet oefeningen worden gebruikt om leerlingen te trainen van jong tot oud. Het helpt docenten over de hele wereld om hun studenten voor te bereiden om genoeg kracht en techniek op te bouwen en hun persoonlijke doelen te bereiken. Maar waar komt het vandaan en hoe werkt het precies?

Combinatie ballet en fysiotherapie

PBT is uitgevonden door balletdanseres Marie Walton-Mahon uit Australië, in samenwerking met verschillende fysiotherapeuten. Walton-Mahon begon te werken met een groep leerlingen van ongeveer 10 jaar oud en maakte daarbij gebruik van fitnessballen. Ze merkte dat de leerlingen meer bewust werden van hun houding en gewichtsplaatsing in een tijdsbestek van slechtst drie maanden. Ze wilde dit graag verder onderzoeken, en ging meer lessen geven. Later ging ze het verder uitwerken, onder andere met een student van 16 jaar oud, die nooit eerder balletlessen had gevolgd. Twee jaar later won hij zilver bij een internationale ballet competitie. Walton-Mahon merkte dat voor alle leeftijden de training goed werkte en begon de oefeningen vast te leggen, ze noemde dit: Progressing Ballet Technique. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Wat is het?

PBT is een training die wordt gebruikt om kracht op te bouwen, techniek te verbeteren, blessures te voorkomen of te genezen, en een manier om het lichaam te trainen om het beste eruit te halen wat erin zit. De training focust zich op het gebruik van spiergeheugen, iets wat je nodig hebt in eigenlijk alle vormen van dans. Met de training spreek je proprioceptie aan, de kleine zenuweindjes die bepalen hoe je een beweging maakt.

Het gebruik van fitnessballen en dynabands

In de lessen PBT wordt er gebruik gemaakt van fitnessballen in verschillende maten en dynabands. Dit zorgt ervoor dat het lichaam kan trainen, zonder dat het te zwaar belast wordt. Met de attributen leer je bepaalde bewegingen correct uit te voeren. Vervolgens merk je dat wanneer je de beweging zonder attribuut uitvoert, je lichaam heeft onthouden hoe het werkt en je de beweging correct kan uitvoeren. 

PBT workshops voor docenten

Op de website van PBT worden zowel online als face-to-face ‘Teacher Certification Workshops’ aangeboden. Daarmee kun je als docent certificaten behalen op verschillende niveaus in PBT.

PBT wordt momenteel gegeven door meer dan 4000 gecertificeerde docenten wereldwijd, en meer dan 3500 scholen over de hele wereld hebben PBT toegevoegd aan hun curriculum voor studenten. Het wordt niet alleen gebruikt voor balletdansers, maar het wordt ook gebruikt om andere dansers, atleten en voetballers te trainen. Ook in Nederland zijn er verschillende scholen waar PBT wordt aangeboden door gecertificeerde docenten. In Nederland zijn er echter maar weinig docenten gecertificeerd in alle drie de levels van PBT, één daarvan is Amber van Ophem, zij biedt deze lessen aan bij DansPodium in Zevenaar. 

Bronnen:

PBT, Wikipedia

 

Meer inspiratie