Home » Reportage

Theaters open: gaat het de cultuursector helpen?

Theaters mogen vanaf 1 juni weer open. Tenminste voor maximaal dertig mensen in het hele pand. In juli wordt dit aantal verhoogd naar honderd man. Is dat wel een realistisch plan?


Economisch niet interessant

Nee, stellen verschillende theaters in een interview met NU.nl. “Onhaalbaar”, noemt Marc van Kaam van het Rotterdamse Luxor Theater de maatregelen. Economisch is het niet interessant, ook niet met honderd bezoekers, meent Van Kaam. 

Ook Cees Debets, de directeur van Het Nationale Theater vindt het niet realistisch. De dertig mensen die in het gebouw mogen zijn, is inclusief techniek, acteurs, dansers en het publiek. “Het is een ieniemini kiertje. We kunnen niet zoals musea gefaseerd mensen naar binnen laten,” zegt hij tegen de nieuwswebsite

“Het is een wassen neus”

Theaterproducent Ruud de Graaf reageerde in het Parool op het kabinetsbesluit. “Hier hebben we helemaal niets aan, een wassen neus. Ik ga niet eens nadenken over voorstellingen voor dertig of honderd man, wat vanaf 1 juni mag. Dit is het domste dat ik in lange tijd gehoord heb.” Hij had liever gehad dat Cultuurminister Ingrid van Engelshoven had gezegd dat de theaters dicht bleven tot 1 januari. “Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn,” zei hij tegen de Amsterdamse krant

Niet haalbaar dus, volgens de eigenaren. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties stelt het kabinet voor om de btw op kaarten voor culturele evenementen te verlagen van 9 naar 0 procent. Het zou noodzakelijk zijn om de sector te redden tijdens de coronacrisis, aldus de theaterkoepel tegen De Telegraaf. Ook vraagt de VSCD om een ‘substantiële storting in het gemeentefonds’ en een verlenging van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. 

Steun voor de cultuursector

Minister van Engelshoven zei eerder in april dat we het seizoen als verloren beschouwen en een noodplan de schade slechts deels kan dekken. Het gedeeltelijk openen van de theaters zal de schade weinig beperken: de kosten voor het opvoeren van een voorstelling zijn waarschijnlijk hoger dan de opbrengsten. Wel kijkt het kabinet naar verdere steun voor de cultuursector. 

Meer inspiratie