Dit zijn de nieuwe maatregelen: wat betekent het voor de danssector?

Dit zijn de nieuwe maatregelen: wat betekent het voor de danssector?

Premier Rutte kondigde woensdagavond in een persconferentie een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan en schetste een beeld voor de komende maanden. Deze versoepelingen hebben ook betrekking tot de danssector. Hoe zit het?


11 mei

Vanaf volgende week gaan er een groot aantal versoepelingen in. Een interessante ontwikkeling voor de danssector is dat we weer buiten mogen sporten op 1,5 meter afstand. Daar ligt een kans voor dansscholen. Buiten sporten – dus ook dansen mag – , mits de afstand wordt gehanteerd. Hele choreografieën uitvoeren waarbij je bij elkaar in de buurt komt zal dan niet mogelijk zijn, maar gezamenlijk stoom afblazen mag wel.

1 juni

Vanaf 1 juni mogen culturele instellingen weer open, dus dat geldt ook voor theaters! Dansvoorstellingen kunnen weer opstarten, maar wel met een maximum van 30 mensen binnen. Dat zijn natuurlijk aanzienlijk minder mensen dan er normaal in een zaal mogen, maar…

1 juli

…Op 1 juli wordt deze regeling uitgebreid naar 100 mensen in een theater! Mits de cijfers het toelaten. Het zal dus afhangen van de cijfers die dagelijks bekend worden gemaakt door het RIVM over het aantal IC-opnames. Mocht de druk op de IC’s toch te hoog worden, dan zouden deze plannen bijgesteld kunnen worden.

1 september

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden in september. Dat is positief voor de danswereld. Ook kunnen sportwedstrijden plaatsvinden zonder publiek, dus zullen danswedstrijden weer mogelijk zijn. Voor deze versoepeling geldt ook weer: mits de cijfers het toelaten.

Dansfestivals

Voor dansfestivals is er nog geen duidelijkheid. Evenementen toestaan zal één van de laatste versoepelingen zijn. Dit is nog zo ver weg, dat de overheid nog geen datum kan geven. Dit zal ook afhangen van de ontwikkelingen van de eerdere versoepelingen. Vóór 1 september zal een besluit worden genomen over evenementen.

Wil je alle maatregelen nalezen? Dat kan op de website van de Rijks Overheid.


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.