Sandra Rivera is 67 jaar en professioneel danseres: ‘‘Ik denk nooit aan stoppen’’
Professionele dansers zijn zich vanaf het begin al bewust van de houdbaarheidsdatum van hun carrière. Als danser vraag je fysiek namelijk heel veel van je lichaam en hoewel dat lange tijd goed kan gaan, besluiten veel dansers iets anders te gaan doen wanneer ze halverwege de dertig zijn. Het risico op blessures wordt te groot en het beroep wordt ook steeds zwaarder wanneer je ouder wordt. Sommige dansers trekken zich echter niets aan van die leeftijdsgrens en doen er alles aan om zo lang mogelijk door te gaan. Zo ook de 67-jarige Sandra Rivera. Hoe dat ze dat?
Altijd aan het dansen
‘‘Ik kom uit een Puerto Ricaanse gemeenschap,’’ vertelt Sandra aan Dance Magazine. ‘‘Dat is een echte dansgemeenschap. Ik dacht nooit aan stoppen met dansen, omdat we simpelweg altijd aan het dansen waren.’’
Ballet Hispánico
Op zeventienjarige leeftijd was Sandra één van de oprichters van het Ballet Hispánico. Inmiddels is ze 67 jaar en nog steeds actief als performer en choreograaf. Naast veel projecten, organiseert ze dansacties die reageren op de actualiteit.
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.
Goed voor lichaam zorgen
Sandra vertelt dat ze altijd goed voor haar lichaam heeft gezorgd door regelmatig ballet te blijven dansen. Ook doet ze dagelijks oefeningen van de fysiotherapeut en heeft ze door de jaren heen steeds meer yoga en tai chi geïncorporeerd in haar routine. Na een heftig ongeluk in 2013, waarbij ze van het podium viel en een hersenschudding en lage rugblessure opliep, leerde ze nog meer het belang van tempo. Volgens haar is het ontzettend belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en rust in te bouwen.
Wekelijkse routine
‘‘Ik denk dat het gemakkelijk is om gefrustreerd te raken dat je niet alles iedere dag kunt doen,’’ zegt ze. ‘‘Ik vind het belangrijk om een wekelijkse routine te hebben. Je eigen tempo onder controle houden heeft namelijk z’n voordelen. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook artistiek gezien. Het daagt je uit om te dealen met dat wat je wel kunt doen.’’