Home » Reportage
Tips om je danskleren langer mee te laten gaan

Met deze 7 tips gaan jouw danskleren langer mee!

Heb je net een nieuw dansshirt gekocht en zit er nu al een gat in? Of kun jij ook niet tegen het feit dat jouw balletpanty zo snel verkleurt in de was? Deze tips kunnen je wellicht helpen dit te voorkomen en jouw danskleren langer mee te laten gaan. 


1. Was je kleding met koud of warm water 

De meeste balletpakjes, leggings of andere trainingskleding zijn gemaakt van stretchend materiaal. Dit materiaal, elastaan, kan niet tegen hete temperaturen. Als je je favoriete balletpak dus in de wasmachine stopt en op een hoge temperatuur wast, kan het zomaar zijn dat de stretch er geleidelijk aan uit gaat. Was daarom je sportkleding het liefst met warm of koud water. Ook zullen de eventuele felle kleuren op je kleding langer worden behouden.  

2. Haal je trainingskleren meteen uit je tas 

Maak je lange dagen op de dansacademie of dans je meerdere uren achter elkaar op je dansschool? Dan kan het zo zijn dat je een extra shirt, broek of sokken nodig hebt. Als je je shirt omwisselt, leg je vieze kledingstuk dan niet opgefrommeld in je tas. Hang hem op en laat hem even uitwaaien. Zo blijft het zweet niet teveel in je kleding zitten. 

Ook is het na een lange dag sporten niet verstandig om al je zweetkleding in je tas te laten zitten. Was ze meteen of haal ze in ieder geval uit je tas. Zo zullen bacteriën zich niet vermenigvuldigen en ophopen in je favoriete shirt. Hierdoor zal de geur niet in je shirt blijven staan. 

Vergeet daarbij je danstas niet te wassen! De bezweette kleding die in en uit je tas gaat, zal ook bacteriën of vlekken achterlaten op de binnenkant van je tas. Als je deze tas niet regelmatig wast, zullen de oude bacteriën op je schone kleren komen. Zo is je schone shirt, zonder dat je het weet, al vies voordat je hem überhaupt hebt aangedaan. 

3. Was je panty nooit met andere kleurkledingstukken 

Heb je ook wel eens gehad dat je je balletpanty hebt gewassen en vervolgens een tint donkerder of lichter uit de was komt? Dit komt omdat de meeste balletpanty’s gemaakt zijn van nylon. Deze soort stof is een magneet voor gekleurde inkt. Als er ook maar iets in de wasmachine ligt wat kleur bevat, zal de panty dit opnemen en gaat het er niet meer uit. Wees dus bewust van wat je in de wasmachine stopt. 

Tevens kan de panty door het verweren er bij de hak en tenen minder mooi uit komen te zien. Wat enigszins kan helpen is deze, gedurende de nacht, in een lauw waterbad te leggen met wat zeep. 

4. Let tijdens het kopen op het materiaal en kwaliteit

Ben jij bewust van wat je koopt? Als je de volgende keer gaat shoppen voor een nieuw balletpak of een dansbroek is het goed om te letten op van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt en wat de kwaliteit is. 

Hoe lichter en dunner het kledingstuk, hoe sneller hier gaten in komen. Ook kledingstukken gemaakt van materialen zoals zijde, katoen en bamboe gaan sneller kapot, dus meer kans op gaten. Denk de volgende keer eventueel twee keer na als je op het punt staat om nieuwe danskleding aan te schaffen. 

5. Spuit deodorant niet op je kleding

Het is hartstikke logisch dat je deodorant wilt gebruiken na een flinke sport- of danssessie. Spuit de deodorant dus onder je oksel, om de zweetgeur daar te verminderen, maar niet op je kleding! Deodorant kan namelijk nare vlekken achterlaten die er daarna moeilijk uit te halen zijn. Het zal maar net zijn dat je je fijne danstopje verpest. 

6. Gebruik een waszak

Heb je een delicaat kledingstuk waarin je graag danst? Neem het risico niet en doe het in een waszak. Het kan zo zijn dat de rits van jouw broek per ongeluk achter de panty blijft haken tijdens de wasbeurt en voor een oogje zorgt. Door deze in een waszak te doen voorkom je onnodige beschadigingen aan je danskleding. 

Is je panty toch beschadigd en zie je een klein gaatje? Smeer wat transparante nagellak rondom de plek om er zo voor te zorgen dat de panty niet verder scheurt. 

Ook kun je je dansschoenen in een waszak doen om de zweetgeur eruit te halen. Stoffen en leren schoenen zijn allebei geschikt voor de wasmachine. Pas wel op met het toevoegen van wasverzachter. Als je dit per ongeluk doet, dan komt je schoen en je zool er 10x zo glad uit dan dat hij eerst was. Dat wil je niet! 

7. Let op sieraden bij het aantrekken bij je kleding

De tip klinkt misschien voor de hand liggend, maar hij is zeker waard om in je achterhoofd te houden. Ringen, oorbellen, kettinkjes of armbandjes kunnen ervoor zorgen dat jouw delicate danskleding hierachter blijft hangen en zo zorgen voor gaatjes. Let de volgende keer dus goed op bij het aantrekken van jouw danskleding en ben extra voorzichtig als je toch die ene ketting of ring aan wilt houden tijdens het dansen. 

Meer inspiratie