Home » Reportage
De juiste dansschoenen kopen

Hoe kies ik de juiste dansschoen uit?

Iedere dansstijl heeft zo zijn eigen schoeisel. Zo dans je bij ballet op balletschoenen en spitzen, bij modern op sokken of blote voeten en bij hiphop op sneakers. Maar hoe weet je of je de juiste dansschoen hebt uitgekozen? Hier een aantal tips waar je op moet letten!

1. Zool van de schoen

Je dansschoen hoort je steun en flexibiliteit te geven, dus let daar goed op bij de aanschaf. Zorg er dan ook voor dat je een goede/sterke zool hebt. 

Er zijn verschillende zolen: suède, rubber of leer. Een suède zool geeft veel grip en helpt bij het draaien. Leren zolen zijn gladder, waardoor je minder grip hebt, wat je bij een bepaalde dansstijl kan helpen. Een rubberen zool (vaak bij danssneakers) heeft vaak een draaipunt onder de zool, waardoor het draaien makkelijker gaat en je alsnog een schoen met grip hebt. 

Ook heb je bij een jazz- of balletschoen keuze uit een hele of een gesplitste zool. Bij de splitszool mist er een deel van de zool onder de voetboog, waardoor er meer flexibiliteit in zit. Bij ballet is de point en flex daardoor wat makkelijker. De lijnen van je voeten zullen er mooier uitkomen.

Hele zolen zijn wat minder flexibel, maar zorgen wel voor meer ondersteuning! Ook moet je voet iets harder werken om bepaalde lijnen te maken wat goed is voor je spierontwikkeling.

2. Materiaal van de schoen

Een leren of een stoffen schoen? Beide geven je voet ondersteuning en beide zijn kwalitatief goed, dus hoe weet je welke het beste is? 

De leren dansschoen zal over het algemeen wat steviger aanvoelen, omdat leer van zichzelf vrij stug is. Het zal wat tijd kosten deze schoen naar je voet te vormen, omdat hij ingedanst moet worden. 

Een stoffen dansschoen is licht, zacht en sluit goed aan. Je besteed weinig tijd aan het indansen van de schoenen en ze kunnen zelfs in de wasmachine. Dit materiaal slijt wel sneller dan leer, dus zal je je dansschoen iets vaker moeten vervangen. 

De beste schoen is welke voor jou het fijnst aanvoelt!

3. Pasvorm

De juiste maat kopen is natuurlijk hartstikke belangrijk, maar hoe weet je of je schoen goed past? 

De schoen hoort goed aan te sluiten op je voet, dus je tenen horen rustig op de grond te blijven liggen. Als je voelt dat je tenen iets opkrullen in de schoen, zijn ze te klein. Heb je de schoen aan en denk je dat het de juiste maat is? Loop dan even een stukje door de winkel en zorg er echt voor dat hij achter niet afzakt. 

Er wordt aangeraden om een wat strakkere schoen (niet te klein) te kopen, omdat je ze door het dansen toch nog wat uitrekt (in de breedte). Sluit de schoen goed aan en is er geen ruimte meer achter de hiel, dan heb jij je dansschoen gevonden! 

4. Model

Er zijn verschillende modellen dansschoenen. Zo heb je instapschoenen met elastiek, met veters, met of zonder hak en ga zo maar door. Ook is er de mogelijkheid om dansvoetjes te kopen. Zo heb je onder je wreef een stukje zool zitten, waardoor draaien makkelijker is, maar dans je voor de rest op blote voet. Pas verschillende modellen en zo vind jij de schoen die bij jou past!

Heb je moeilijke voeten? Koop dan nooit schoenen online en ga naar de winkel en vraag om advies. 

Dans je intensief? Let dan extra goed op bij het kopen van een dansschoen, want je wilt blessures voorkomen!

Welke schoen je ook koopt, zorg ervoor dat jij je er goed in voelt, dan zal je ze met plezier aantrekken en in dansen! 

Wil jij weten hoe jij je dansschoen het beste kan onderhouden? Kijk dan eens hier: https://dansmagazine.nl/reportage/5-tips-voor-het-onderhouden-van-je-dan...

Meer inspiratie