Home » Reportage
Ballerina met spitzen

Dansen op spitzen? Wees voorzichtig! Voorkom blessures met deze 5 tips

Als je aan ballet denkt, dan denk je misschien al snel aan ballerina’s die elegant op de top van hun tenen zwierige bewegingen maken. Het lijkt soms wel of ze zweven. Spitzen vereisen echter heel wat onderhoud. Nieuwe zijn niet alleen duur, het kost ook heel wat tijd om ze ‘in te dansen’. Het is dus niet zo gek dat veel dansers de levensduur van hun oude paar proberen te rekken. Maar wist je dat wanneer je danst op spitzen van ver over de houdbaarheidsdatum, je het risico op blessures verhoogt?

Harde en zachte spitzen

Spitzen zijn balletschoenen met een verharde top waardoor je op je tenen kunt dansen. De schoen is gemaakt van satijn of canvas en heeft een zool van leer. De top is gemaakt van heel veel laagjes papier en stof die samengeperst zijn. Wanneer ze nieuw zijn, voelen de schoenen hard en stijf aan. Veel dansers maken de schoenen wat zachter en meer op maat door ze te ‘breken’. Dit kan op allerlei manieren: het buigen van de zool, natmaken van de lijm of door de top onder grote druk zachter te maken. Deze aanpassingen kunnen de schoen comfortabeler aan laten voelen. 

Wanneer je aan het dansen bent, kan het zweet van je voeten ervoor zorgen dat het materiaal van je spitz zachter wordt. Je kan het een beetje vergelijken met een kartonnen schoenendoos die je in de regen laat staan. Hoe langer en vaker je een paar spitzen draagt, hoe sneller ze zacht worden.  Je houding, het soort choreografie dat je doet, en de kracht van je voeten hebben hier ook effect op. Zachte spitzen voelen comfortabel aan, maar té zachte spitzen zijn ook weer niet goed. Het risico op blessures neemt dan snel toe.

Hoe voorkom je blessures?

Op spitzen dansen is natuurlijk niet echt een normale manier van bewegen voor je voeten. Door op je tenen te staan zet je je hele lichaamsgewicht op een klein oppervlakte. Hier geven we vijf tips om dit zo verstandig mogelijk te doen.
1. Zorg dat je spitzen goed passen 
Je voeten veranderen wanneer je op spitzen danst. Ze worden sterker of meer flexibel, en het is belangrijk dat je je schoenen hierop aanpast.
2. Verniel je spitzen niet 
Als je pas net begint met het dansen hoef je echt niet heel veel aan je schoen te doen, tenzij je begeleid wordt door je balletdocent. Wanneer je meer ervaren dansers hun spitzen ziet aanpassen, hou dan in gedachten dat zij doorgewinterde ‘techneuten’ zijn die al goed weten wat werkt voor hun eigen voeten. Wat zij doen is niet per se passend voor jou.
3. Wissel op tijd naar nieuwe spitzen
Wacht niet totdat je schoenen helemaal op zijn. De meeste spitzen die gemaakt zijn van traditionele materialen kunnen, afhankelijk van je niveau, zo ongeveer 10 tot 20 uur belasting aan. Gebruik je ze langer dan dat, dan kun je net zo goed met je blote voeten op je tenen gaan staan, want van het verstevigende materiaal is dan namelijk niets meer over.
4. Voel aan je schoenen voor en na het dansen
Check of er ongelijkheden zijn, zachte plekjes of versleten stof. Let op deze plekjes wanneer bij beide schoenen er niet hetzelfde soort slijtage is. Je kan dan wellicht je houding analyseren en proberen te begrijpen waarom sommige gedeeltes sneller slijten dan andere delen van je schoen. Aan de hand hiervan kun je je houding verbeteren.
5. Laat je spitzen goed drogen na gebruik
Om snellere slijtage te voorkomen is het belangrijk dat je je spitzen goed laat drogen na gebruik. 

Kort samengevat is het belangrijk dat je gewoon goed zorgt voor je lichaam en je niet te lang door danst op je oude spitzen. Je zult merken dat je voeten dan het beste uitkomen en ook nog eens sterker en flexibeler worden. 

Ballerina op spitzen

Meer inspiratie