Home » Reportage
Kwaliteiten om een goede danser te worden

Heb jij het in je om een goede danser te worden?

Danser worden is niet niks. Je maakt lange en intensieve dagen en je bent veel van huis. Heb jij het in je om van je passie je werk te maken?


1. Doorzettingsvermogen en geduld

Doorzettingsvermogen en geduld gaan hand in hand. Het kan zijn dat een beweging niet lukt of je de choreografie niet kunt onthouden. Het is belangrijk dat je weet hoe je door moet zetten en je frustraties aan de kant moet schuiven. Het gaat misschien wat langer duren dan dat je hoopte of had verwacht, maar uiteindelijk zal het lukken! 

2. Zelfkennis 

Ben jij je bewust van hoe jij het beste leert? Ben jij een visuele of een auditieve leerling? Als je visueel bent ingesteld, dan onthoud je een choreografie beter als iemand de bewegingen laat zien en jij het vervolgens na kunt doen. Als auditief lerende is voor jou vooral de verbale uitleg belangrijk. Of leer je misschien via kinesthesie? Hierbij vind jij het belangrijk dat je de bewegingen kunt voelen en ervaren. Je herkent jezelf hierin als je vindt dat de uitleg te lang duurt en je het gewoon meteen in de praktijk wilt toepassen.

Maar zelfkennis over je eigen lichaam is ook belangrijk. Weet jij waar je lichaam toe in staat is, waar jouw grens ligt? Weet je wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Hoe meer zelfkennis, hoe beter. 

3. Je kunt tegen kritiek

Deze is niet te missen! Ben je snel op je tenen getrapt als een docent je aanspreekt of je wil corrigeren? Probeer deze houding te veranderen. In het werkveld, vooral tijdens de repetities, zal er vaak worden aangegeven of je de bewegingen wel of niet goed uitvoert. Als je hier niet tegen kunt, wordt je relatie met de choreograaf misschien minder goed waar je op had gehoopt.

4. Zelfvertrouwen

In de danswereld is het belangrijk dat je vertrouwt op jezelf. Tijdens audities, maar ook tijdens de les is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Het werkveld is klein en er zijn veel dansers die succesvol willen worden. Als je niet in jezelf gelooft, zal er iemand anders jouw plek innemen. 

5. Je ontwikkelt jezelf zoveel mogelijk 

In het hedendaagse dansveld is het een pluspunt als je verschillende dansstijlen onder de knie hebt. Probeer je dus tijdens je opleiding of op je dansschool zoveel mogelijk te ontwikkelen in verschillende stijlen. 

Vergeet ook niet jezelf te ontwikkelen. Zoek uit welke kwaliteiten jij hebt en creëer zo je eigen danstaal. Jouw authenticiteit neemt niemand van je af! 

Blijf jezelf ook steeds ontwikkelen als je de choreografie al kent. Probeer de timing hier en daar iets te veranderen en probeer eens te kijken of je de beweging net wat anders kunt uitvoeren.

6. Inlevingsvermogen en uitstraling

Je hebt de choreografie helemaal onthouden. Dan is het nu tijd om deze naar het volgende niveau te brengen. Wat is het doel achter de choreografie en welke intentie is daarbij nodig? Probeer je in te leven in wat je doet en zorg ervoor dat het publiek niet alleen danspassen ziet, maar iemand die een verhaal vertelt en sterk in zijn schoenen staat op het podium. Zo dans je niet alleen de passen, maar weet je ook het publiek te raken. 

7. Plezier in wat je doet

Misschien wel het allerbelangrijkste, je hebt plezier in wat je doet! Zonder plezier in dans zullen al deze bovenstaande eigenschappen moeilijker zijn om vol te houden. Plezier en passie zorgen ervoor dat je minder snel in een sleur terechtkomt, je een positieve houding hebt en alles je wat makkelijker af gaat.  

Meer inspiratie