Home » Reportage
Zumba dansen

Is zumba net zo effectief als sporten?

De laatste jaren is dans steeds meer geïntegreerd in de sportcultuur. Zumba is bijvoorbeeld veel populairder geworden, dit is een dans waarbij je fitnessoefeningen doet die gebaseerd zijn op Latijns-Amerikaanse dansen. Niet alleen zijn deze lessen heel intensief, maar ook superfun (zumba betekent letterlijk snel bewegen en lol hebben)! Zo kan je tijdens het dansen een lekker muziekje aanzetten met de sportaccessoires van Smartphonehoesjes.nl. Vergeet niet een hoesje om jouw telefoon te doen om schade te voorkomen. Zo kan je je maximaal inzetten en genieten tijdens het dansen. Maar hoe effectief zijn deze workouts eigenlijk vergeleken met trainen in de sportschool?

Zumba: net zo effectief als sporten?

Fitness heeft drie focus points: aerobic (waarbij je je hart en longen conditioneert), kracht (waarbij je je spieren traint), en lenigheid (waarbij je regelmatig moet stretchen voor een flexibel lichaam). Dansen als workout heeft erg veel voordelen, omdat het alle drie de focus points van fitness tegelijk aanpakt.

Zo is dansen goed voor je hart, omdat je hartslag ervan stijgt. Hoe meer uptempo de dansstijl is, des te beter het is voor je hart. Ook maakt het je sterker, ondanks dat je geen gewichten gebruikt. Je bent immers constant aan het werken met je eigen lichaamsgewicht. Daarnaast krijg je er een betere balans van, word je leniger en ontwikkel je een betere coördinatie. Leuk feitje: met een half uurtje dansles verbrand je tussen de 130 en 250 calorieën. Dat is ongeveer evenveel als bij een half uurtje rustig joggen.

Meerdere spiergroepen tegelijk

Tijdens het dansen pak je niet één of twee spiergroepen aan, maar een heleboel tegelijk. Zo gebruik je bij de meeste bewegingen je core-spieren en je rugspieren en zul je je armen veel gebruiken tijdens de danspassen. De spiergroepen die je hierbij het meest traint zijn je been- en bilspieren: veel dansroutines focussen op werken met je onderlichaam, waardoor je veel in de weer bent met je dijen en je hamstrings.

Niet alleen is dansen effectief als training, het is ook gewoon goed voor je gezondheid! Je hersenactiviteit kan er een boost door krijgen, je kijk op de wereld kan erdoor veranderen, je sociale netwerk wordt erdoor uitgebreid en het helpt bij het beschermen van je organen. En daarvoor hoef je niet eens een dansexpert te zijn, het gaat meer om hoeveel tijd je op de dansvloer doorbrengt.

Net zo effectief als sporten?

Met alles bij elkaar kan je dus concluderen dat zumba net zo effectief is als sporten. Je gebruikt met zumba alle drie de focuspunten: aerobic, kracht en jouw lenigheid. Daarnaast verbrand je met een half uur dansles ongeveer evenveel calorieën als met een half uurtje joggen! Ook pak je allemaal verschillende spiergroepen tegelijk aan en geef je jouw hersenactiviteit een boost.

Meer inspiratie