Home » Reportage
danstips negen gouden regels positieve mensen

DANSTIP: Hoe word je een exceptionele danser? 9 leefregels

Succes komt niet zomaar aanwaaien in de danswereld. Talent, ambitie en doorzettingsvermogen zijn natuurlijk een vereiste. Hiernaast heb je nog iets extra's nodig: in een instabiele industrie is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. We beginnen met een lijst van negen dingen die exceptionele dansers anders doen dan de rest.

1 Persoonlijke doelen stellen

Doelen stellen is belangrijk in het doorgroeien als danser, omdat deze doelen je begeleiden en ervoor zorgen dat je steeds vooruitgaat. Sommige dromen lijken misschien onmogelijk waar te maken, maar daar moet je je niet door laten beangstigen! Het helpt als je het doel opsplitst in drie stappen. Wat moet je doen om dit te bereiken? Door kleinere tussendoelen te stellen, wordt de droom gelijk veel vatbaarder.

Tip: schrijf in drie stappen een doel op dat je over zes maanden bereikt wil hebben. Begin vandaag nog met stap 1!

2 Altijd openstaan voor nieuwe kansen

Stop niet als je eenmaal je doel hebt bereikt, maar blijf beschikbaar voor nieuwe kansen. Een behaald doel geeft vertrouwen en vaardigheid; gebruik deze kwaliteiten om verder te komen!

3 Niet bang zijn voor mislukking

De ergste situatie is nooit zo slecht als je denkt. Zolang je werkt en leert van je fouten kun je altijd terugwinnen wat je verloren hebt. Een geweldige dansvoorstelling is altijd het resultaat van oefenen en fouten maken!

4 Het werk doen dat nodig is

Je moet geduld hebben en willen werken voor je doelen. Oefening baart kunst!

5 Nooit stoppen met leren

Blijf nieuwsgierig! Leer van je ervaringen en luister naar kritiek.

6 Anders durven te zijn

Wees de eerste die iets op een verrassende manier probeert te doen. Door te oefenen raak je gewend aan het oncomfortabele gevoel en dit zal je meer zelfvertrouwen geven en hierdoor je optreden verbeteren. Durf af te stappen op bekende choreografen of dansers die je bewondert en vraag hen om samen te werken of om jou te begeleiden. Je zal opvallen, omdat de meeste mensen door hun aarzeling beperkt worden.

7 Verstand hebben van zaken

Een belangrijke vaardigheid in de danswereld is om te leren verkopen. Je moet de logica en de voordelen van een beslissing uit kunnen leggen. Verkopen betekent andere mensen overtuigen om met jou te werken.

8 Omgaan met positieve mensen

Wees aardig en oprecht en verwacht van anderen dat ze op dezelfde manier met jou omgaan. De mensen met wie je omgaat, bepalen ook wie jij bent en daarom is het belangrijk om inspirerende mensen te ontmoeten.

9 Altijd...

- Om hulp vragen

- Bedanken

- Verontschuldigen

- Fouten toegeven

- Kunnen lachen om jezelf

- Collega's aanmoedigen

- Proberen, mislukken en slagen door vooral te doel

Meer inspiratie