Home » Reportage
dansen, danstip, spitzen

DANSTIP: En pointe!

Door Amber Droog

Het is de droom van (bijna) elke danseres: dansen op spitzen. Deze prachtige verharde balletschoenen hebben een magisch effect en maken het totaalplaatje van een prima ballerina compleet. Maar op spitzen dansen kan niet zomaar. Het vergt jaren van oefenen en een juiste techniek. Hoe weet je of jij er klaar voor bent?

Geduld is een schone zaak

Geduld, geduld en nog eens geduld. Dit is niet altijd het makkelijkste, maar wel heel belangrijk. Waarom? Voordat je op spitzen kan dansen is het van belang dat je voeten volgroeid zijn. Bij de één is dit wat eerder dan bij de ander. In de groei zijn botten erg kwetsbaar, ook in je voeten. Tijdens het dansen op spitzen wordt je gewicht geconcentreerd: op de toppen van je tenen. Dit vergt veel kracht van je voeten en enkels. Dit betekent ook dat als je te vroeg op spitzen gaat staan, je voeten dit gewicht en deze kracht eigenlijk nog niet aankunnen. De kans bestaat dan dat je voeten krom of scheef gaan groeien, wat later weer voor problemen kan zorgen in de vorm van blessures.

Techniek als basis

Daarnaast is het werken aan een correcte techniek zeer van belang. Door zuiver en goed aan je techniek te werken bereid je je lichaam voor op wat komen gaat. Door jarenlang en met regelmaat te trainen, zul je je lichaam versterken en tegelijkertijd de soepelheid vinden om uiteindelijk op spitzen te kunnen dansen. Want dansen op spitzen is zoveel meer dan alleen op de toppen van je tenen staan! Het vraagt zowel kracht als flexibiliteit en een juiste balans hierin. De kracht kun je vinden door veel relevés en sautés (kleine sprongetjes) te maken. Let hierbij op het goed afrollen van de voeten. De flexibiliteit kun je vinden door je voeten vaak te pointen en te flexen, eventueel met een stretchband voor extra weerstand.

Lichaamscontrole

‘’Kruin naar het plafon. Centrum compact. Houdt de controle.’’ Je hoort het je eigen dansdocent al bijna roepen. Maar dat doet je dansdocent natuurlijk niet voor niets! Lichaamscontrole is van enorm belang bij het dansen. In het algemeen, maar ook specifiek (als voorbereiding) op spitzen. Je voeten en enkels kunnen namelijk wel sterk genoeg zijn, maar je danst natuurlijk met je hele lijf. Focus je daarom niet alleen op je voeten. Controle en een juiste placement van het hele lichaam is zeer van belang voor het dansen op spitzen.

Laat spitzen aanmeten door een professional

Dan is het eindelijk zover: na jaren trainen mag je op spitzen! Laat deze altijd aanmeten door een professional. Zij weten precies welk type spitzen perfect is voor jouw voeten en kunnen je hier ook alles over vertellen in een uitgebreide pas sessie. Het vinden van het perfecte paar spitzen is misschien even wat werk, maar dan heb je ook wat.

In het begin kunnen spitzen best even pijnlijk zijn. Maar ook dit wordt snel beter als je nauwkeurig en met discipline werkt. Je zult zien dat het al gauw went en je enorme sprongen in techniek zult maken. 

Meer inspiratie