Home » Reportage
dans, moderne dans, floorwork, tips, verbeteren

DANSTIP: De essentials van modern floorwork

Door Amber Droog

Al rollend, draaien, schuivend, springend en zwaaiend verplaatsen de ervaren dansers in je moderne dansles zich behendig over de vloer. Dit wil jij ook zo soepel kunnen! Maar hoe? Wij van Dans Magazine zetten zeven danstips op een rij om je floorwork skills aanzienlijk te verbeteren.

Wat is floorwork eigenlijk?

Floorwork is in feite hét revolutionaire aspect van moderne dans: moderne dansers proberen niet ‘te zweven’, maar zij staan stevig met beide voeten op de grond en benutten de vloer ten volste om zo moeiteloos mogelijk te bewegen. Met floorwork verwijzen we naar dansbewegingen die direct op- en met de vloer worden uitgevoerd in de onderste bewegingslaag. Ook b-boys en andere type dansers werken samen met de vloer, daarom is floorwork zeer handig om te beheersen. Niet alleen een danstechniek, maar een idee van bewegen die in vele dansstijlen terugkomt.

Floorwork tip #1: Houdt contact met de vloer

De basis van floorwork is dat je continu contact houdt met de vloer, met zowel je handen als je voeten. Het is de bedoeling dat je de vloer écht voelt. Maak je bijvoorbeeld een rol, dan lift je niet handen en voeten van de grond, maar beweeg je deze mee over de vloer voor stabiliteit en beheersing. Gebruik de vloer dus, om de beweging te versterken en moeiteloos te maken. Uiteraard zijn er ook bewegingen waarbij je juist expres geen contact hebt met je handen en/of voeten. Deze zijn dan uitzondering op de regel.

Floorwork tip #2: Wees niet bang voor de vloer

Zoals ik als dansdocent altijd roep: ‘’De vloer is je beste vriend!’’ Wees dan ook niet bang voor de vloer. Gevoelens van angst zorgen ervoor dat onze spieren verharden en het werken op en met de vloer eigenlijk alleen maar pijnlijker en moeizamer gaat. Probeer jezelf zacht te maken door spieren niet meer aan te spannen dan nodig is om van en naar de vloer te bewegen. Wees vloeiend en doorgaand als stromend water. Jij bent totaal in controle, er is dan ook niets om bang voor te zijn.

Floorwork tip #3: Gebruik je adem

Wat helpt in het zacht naar en van de vloer bewegen is om de energie  te verbinden met de ademhaling. Zet je adem dan ook niet vast tijdens het bewegen, maar gebruik de inademing om lengte te maken en de uitademing voor ontspanning en een doorgaande flow. Zo kun je de bewegingen die je maakt met je ademhaling extra ondersteunen en ritme geven.

Floorwork tip #4: Activeer je centrum

Vaak vergeten we om tijdens floorwork ons centrum voldoende te activeren. Hiermee doelen we op het feit dat, ondanks dat je op de vloer ligt, je je buikspieren wél moet gebruiken! Door namelijk stevigheid en stabiliteit te bieden aan de romp, in combinatie met zachtheid en ontspanning, creëer je de perfecte balans die ervoor zorgt dat jij met controle en vaart over de vloer kunt bewegen. Zonder daarbij compleet uitgeput te raken, omdat je alleen je been- en armspieren gebruikt. 

Floorwork tip #5: Profiteer van de vaart

Floorwork is een spel van zwaartekracht: in zowel gewicht te geven en met de zwaartekracht mee te gaan, als de vaart te gebruiken om juist tegen de zwaartekracht in omhoog te komen. Zo is alles met elkaar verbonden! Bang dat je te veel vaart hebt? Geen paniek, de vloer vangt je echt wel op! Je houdt er hoogstens alleen een blauwe plek aan over.

Floorwork tip #6: Denk niet aan hoe het eruit ziet

Wees niet teveel bezig met hoe je floorwork moves eruitzien in de spiegel, daar gaat het namelijk helemaal niet om. Omhoog komen met je hoofd om in de spiegel te kijken blokkeert daarbij de flow van je bewegingen. Terwijl het er juist om gaat dat je een soort doorgaande flow vindt waarin je lekker en fijn kunt bewegen over en met de vloer. Deze bewegingsdynamiek die dan ontstaat is juist wat floorwork zo interessant en intrigerend maakt om naar te kijken. Denk dus minder aan vorm, en meer aan inhoud en gevoel.

Floorwork tip #7: Geef niet op!

Floorwork is, net zoals eigenlijk alle bewegingen in dans, een kwestie van (veel) oefenen en vertrouwd raken met de bewegingen. Grote kans dat niet alles in één keer lukt. Dit is dan ook geen enkel probleem! Gaandeweg leer je van je fouten en kom je er sterker uit. Blijf dus oefenen, proberen en geef vooral niet op.

Extra tip!

Kniebeschermers kunnen een mooie uitkomst zijn tijdens het oefenen van nieuwe moves in floorwork. Zo heb je een stootkussentje die jou ondersteunt en opvangt tijdens je zoektocht naar de perfecte uitvoering. Met het uiteindelijke doel om de moves uit te voeren zonder de kniebeschermers… en zonder blauwe plekken!

Vergeet niet: ieder lichaam is anders en zal daarom ook anders aanvoelen tijdens het uitvoeren van floorwork. Dit kan ervoor zorgen dat de ene beweging wel fijn is om te doen en de andere juist niet. En ja, eerlijk is eerlijk, blauwe plekken horen er een beetje bij. Maar in ruil daarvoor krijg je de ultieme bewegingsvrijheid op en met de vloer!

Benieuwd hoe modern floorwork eruitziet? Bekijk onderstaande video ter inspiratie.

Dans Magazine brengt je nuttige danstips die je zullen helpen bij het ontplooien van je dansvaardigheden.

Meer inspiratie