DANSTIP: Jij de choreograaf, je vrienden de dansers
Door Amber Droog
Een choreografie maken voor je dansvrienden: onwijs leuk, maar in de praktijk soms lastiger dan verwacht. Als choreograaf zijnde wordt je namelijk de leider over de groep dansers waar je normaal zelf mee in de dansles staat. Hoe zorg je ervoor dat het repetitieproces soepel verloopt? Vijf tips om zonder problemen te choreograferen voor dansvrienden.
Kies je dansers bewust
Het kan lastig zijn om dansers te kiezen. Wat als je beste vriendin een prachtige, zachte danser is, maar niet is wie jij zoekt voor je krachtige, explosieve stuk? Formuleer daarom een duidelijke visie van wat jij als maker wil uitdragen met je stuk, voordat je dansers kiest. Met deze basis kan je beter keuzes maken en ze bovenal verantwoorden. Blijf desalniettemin open staan voor alle dansers die zich beschikbaar stellen. Misschien waren zij niet je eerste keus, maar in ieder persoon is een mooie kwaliteit te vinden. Aan jou als choreograaf de kunst om deze individuele kwaliteiten te ontdekken!
Wees goed voorbereid
Zorg dat je een plan hebt voor de repetities: weet waar je aan wilt werken. Werk bijvoorbeeld vanuit een thema en link hier bepaalde dansopdrachten aan. Presenteer dit in een helder plan én ga je respectvol om met de kostbare tijd die de dansers vrijmaken voor jouw choreografie. Zo vertoon je ook meer autoriteit. Verwacht namelijk niet dat je zonder slag of stoot de dubbele pet van medestudent en choreograaf kunt gaan dragen. Je moet enigszins bewijzen aan je dansers dat jij dit aankan. Dus deel je ideeën in een plan, maar wees flexibel. Goede voorbereiding is alleen bedoeld om jezelf en je dansers houvast te geven, niet om jezelf vast te zetten.
Wees helder in je communicatie
Duidelijk communiceren met je dansers is onwijs belangrijk. Deel met je dansers wat er in je om gaat, ook als je het gewoon even niet meer weet. Daar is niks mis mee, zeker in een creatief proces. Door met elkaar in gesprek te gaan kom je soms tot mooie oplossingen en resultaten. Overleg daarom met je dansers en onthoudt: communicatie is tweerichtingsverkeer. Luister dan ook naar wat de dansers jou vertellen, zowel verbaal als fysiek, en speel hier op in. Zie je bijvoorbeeld dat een bepaalde overgang niet soepel verloopt, vraag dan aan je dansers hoe zij dit liever zouden doen. Je dansers voelen zich gezien en jouw stuk wordt zo verbeterd. Win win!
Formuleer feedback subtiel
Om de gevoelens van je dansvrienden niet te kwetsen, breng je feedback subtiel . Wees positief en constructief. In plaats van te zeggen ‘’dat klopt niet’’ of ‘’dat vind ik niet mooi’’ kun je benoemen wat jij ziet dat een danser doet en vragen of hij/zij een andere manier wilt uitproberen. Zo laat je zien dat je daadwerkelijk kijkt en ziet wat een danser doet. Daarbij biedt je opties aan om dit te veranderen naar wat beter bij jouw bewegingsstijl als choreograaf past. Dit bevorderd een positieve werksfeer op de dansvloer.
Leid met zelfvertrouwen
Geloof in jezelf! Ook al is dit misschien de eerste keer dat je een stuk choreografeert. Denk maar zo: jij als danser zijnde hebt ook menig repetitieproces meegemaakt en weet wat je fijn vindt en wat niet. Gebruik deze ervaringen. En daarbij ben jij niet de enige die een goed proces en mooie eindchoreografie wil, dit willen de dansers ook!
Dans Magazine brengt je nuttige danstips die je zullen helpen bij het ontplooien van je dansvaardigheden.