Home » Reportage
dans, danstip, balans, verbeteren, controleren

DANSTIP: 8 tips voor het verbeteren van je balans

Door Amber Droog

Of je nou een beginnende of een gevorderde danser bent: een goede balans stelt je in staat om bewegingen sneller en vloeiender met elkaar te verbinden. Het ziet er misschien niet zo uit, maar tijdens het dansen wordt je balans continu getest. Of je op een simpele relevé staat of in een uitdagende arabesque, de beheersing en controle bepalen jouw succes als danser. Daarom acht tips die jou helpen je balans en daarmee je dansen te verbeteren.

Zorg voor een goede basis

Het begin van een balans ligt bij de basis: je voeten en enkels. Een ongecontroleerde en ongetrainde basis maakt het moeilijker om lang je balans vast te houden. Begin daarom met het verbeteren van deze basis, door je voeten en enkels te versterken. Dit doe je door bijvoorbeeld rustige relevés te maken (zowel met twee voeten te gelijk als om en om) en door je voeten en enkels te trainen met een stretchband. Hierbij flex en point je je voet in deze stretchband, en draai je rustig en beheerst rondjes met je voet/enkel. Deze stretchband geeft weerstand, waardoor je extra hard moet werken om de controle te houden. En de simpelste oplossing: oefen ook in je alledaagse leven op je balans! Sta tijdens het tanden poetsen op balans, wachtend op de bus of voordat je dansles begint. Want: hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt.

Versterk je buikspieren

Natuurlijk planten je krachtige voeten, enkels en kuiten je stevig in de vloer. Maar de controle voor een goede balans lever je vanuit het centrum: geactiveerde buikspieren bieden de juiste mate van opwaartse strekking en daarmee uitlijning die je balans maakt of breekt. Werk dan ook bewust aan deze buikspierspanning en ga op zoek naar jouw perfecte ‘midden’.

Oefen zonder spiegel

Een spiegel helpt om je lichaamshouding optisch te controleren. Als mens zijn we tenslotte visueel ingesteld. Maar daardoor worden we onbewust ook afhankelijk van deze spiegel. Train je balans dan ook veel zonder spiegel, zodat je proprioceptie verbeterd. Dit is het vermogen om de positionering van je eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen, zonder extra hulpmiddelen. Door je proprioceptie te verbeteren kun je je balansen beter controleren, wat weer goed uitkomt als je bijvoorbeeld moet dansen op een podium waar geen spiegels zijn.

Gebruik een focus-punt

Richt je blik op een punt gelijk aan- of hoger dan ooghoogte, bijvoorbeeld net onder het tweede balkon in de theaterzaal of op een poster in de dansstudio. Dit kan je helpen om je balans langer te houden, omdat je je intens focust op dat punt. Wat je ook doet: houdt je ogen altijd van de vloer! Als je omlaag kijkt kantelt je hoofd bijna altijd naar voren. Je hoofd alleen weegt al vijf kilo (bij de mannen althans). Dit gewicht kan je balans verstoren. Richt je focus daarom naar buiten en opwaarts voor een goede balans.

Laat de barre achterwege

Mocht je in de dansles gebruik maken van een barre, kijk dan of je bewegingen die je aan de barre al beheerst, ook zonder deze barre kunt uitvoeren. Vaak zijn we namelijk toch nog te afhankelijk van de barre als hulpmiddel voor onze balans. Een simpel trucje om je balans te oefenen kan al zijn om af en toe je hand van de barre op te tillen. Zo kijk je of je al in staat bent om je balans te voelen en te houden zonder een extern hulpmiddel.

Daag jezelf uit

Ben jij al een meester in het houden van balans? Daag jezelf dan uit! Probeer bijvoorbeeld je balans te houden met gedimde lampen, met gesloten ogen of op een balans-bord (een bord op een rubberen bal) voor extra uitdaging. Je bent als danser – en perfectionist - nooit uitgeleerd en dit zijn dé manieren om je balans te blijven verbeteren.

Zoek je grenzen op

Belangrijk is om grenzen te blijven opzoeken. Daarmee doelen we vooral op de grenzen in beweging. Een balans is namelijk meer dan alleen stilstaan in een houding: je hebt je balans juist ook nodig tijdens het uitvoeren van doorgaande bewegingen. Blijf hierin dan ook je grenzen verkennen en verleggen. Heb je bijvoorbeeld een off-balance draai? Kijk of je nét even iets verder kunt gaan dan je normaal doet. Val je uit de bocht? Dan weet waar de balans voor jouw lichaam ophoudt. Ging het je wel gemakkelijk af? Doe er de volgende keer dan een schepje bovenop.

Motiveer jezelf: jij kunt dit!

Negatieve gedachten houden je dansontwikkeling alleen maar tegen. Blijf jezelf daarom motiveren om je balans (al dan niet in beweging) te blijven oefenen en verbeteren. Beeld jezelf in tijdens een perfecte balans. Door dit te visualiseren ben je al halverwege. Jij kunt dit!

Dans Magazine brengt je nuttige danstips die je zullen helpen bij het ontplooien van je dansvaardigheden.

Meer inspiratie