DANSTIP: De 12 do’s en don’ts tijdens een dansauditie
Door Amber Droog
De auditie is hét moment waar je als danser naartoe hebt gewerkt. Met trillende handen maak je je auditienummer vast aan je shirt. Tijd om te laten zien wat je kan. Gespannen maar zelfverzekerd stap je de dansstudio in. Een auditie is in de danswereld onvermijdelijk. Geen danser betreedt een dansacademie, demogroep of danscompetitie zonder de positieve beoordeling van dansexperts. Om je op weg te helpen vertellen wij je over zes do’s en zes don’ts tijdens een dansauditie. Heel veel succes!
DO’S van een dansauditie
1. Zorg dat je voldoende uitgerust bent en klaar om te knallen. Neem echt even een moment om te ontspannen in de dagen ter voorbereiding van de auditie. Slaap uit, lees een boek of ga een stuk wandelen. Trainen ter voorbereiding van je auditie is natuurlijk prima, maar sla hier niet in door. Het idee is juist dat je je lichaam oplaadt om tijdens de auditie op je best te presteren.
2. Show it off! Draag danskleding waar jij je goed in voelt, wat er netjes en strak uitziet. En het liefste in een felle kleur of mooie print. Op die manier val je op in een zee van zwarte balletpakjes. Deze zijn in een dansles vaak de norm, maar niet verplicht tijdens een auditie. Vermijd liever wijde kleding, tenzij het bij de stijl past. De jury wil het liefste alles goed kunnen zien en observeren.
3. Laat zien dat je ervan houdt om te dansen. Dit zorgt dat je anders gaat stralen (namelijk vol plezier). Meer dan wanneer je alleen maar graag de job of plek wil.
4. Blijf oplettend en actief betrokken. Ook als je zelf niet moet dansen. Vaak wordt er bij een auditie gekeken hoe jij als individu functioneert binnen de groep en of je op deze manier binnen de school/ de danscrew / het gezelschap past. Hou je focus open en zorg voor een open uitstraling. Heel belangrijk: niet hangen tegen de barre of muur. Dit is een echte afknapper en komt ongeïnteresseerd over.
5. Laat jezelf zien als kunstenaar! Wees expressief en durf jezelf helemaal te geven. De jury is vaak op zoek naar eigenheid, iemand die keuzes durft te maken en zichzelf laat zien.
6. Probeer te genieten. Audities zijn niet makkelijk, maar probeer ze te zien als kleine dans avonturen. Bij elke ontdek en leer je weer iets nieuws.
DON’TS van een dansauditie
1. Wees niet (te) laat. Vroeg zijn is zowel respectvol als slim. Je hebt dan tijd om even te wennen aan de auditie omgeving en kunt jezelf fysiek en mentaal voorbereiden op wat komen gaat. Op belangrijke momenten geldt: te vroeg = op tijd; op tijd = te laat.
2. Luister niet naar de ‘’kleedkamer roddels’’. Voor de make-up spiegel komt van alles voorbij: hoeveel mensen ze zoeken, wat voor type, wat je moet kunnen. Laat dit het ene oor in en het andere oor uit passeren. Stap zo onbevooroordeeld mogelijk de auditie in. Anders schrik jezelf al af voordat de auditie überhaupt is begonnen.
3. Sta niet vooraan als je de danscombinatie nog niet weet. Vaak pushen we onszelf enorm tijdens een auditie en denken we dat we zoveel mogelijk van ons zelf moeten laten zien… op de eerste rij. Als je van jezelf weet dat je niet zo snel materiaal oppikt, zorg dan eerst dat je comfortabel wordt met de passen zonder dat je direct onder de neus van de jury staat. De eerste indruk is belangrijk, mensen onthouden die namelijk het beste.
4. Stel niet té veel vragen. Daardoor kom je onwetend en onzeker over. Zo kan een vraag om betrokken te blijven en interesse tonen averechts werken. Eerst goed kijken en uitproberen, pas als dat niet lukt stel je een vraag. En luister ook naar de vragen van andere auditanten. Wie weet zit jouw vraag er tussen en voorkom je dat deze dubbel wordt gesteld.
5. Wees niet afhankelijk van je mede-dansers. Zorg dat je niet afhankelijk bent van een andere danser(es). Denk zelf na en zorg dat je weet wat er van je gevraagd wordt.
6. Wordt niet boos na een afwijzing. Wees niet boos op jezelf als je niet door de auditie heen komt, dit betekent namelijk niet dat je geen goede danser(es) bent! Er spelen veel meer factoren mee, zoals de hoeveelheid beschikbare plekken, het ‘’type’’ dat ze zoeken en zo verder. Een baaldag mag altijd, maar daarna: kop op en ga ervoor! Er komen waarschijnlijk nog veel meer kansen.
Dans Magazine brengt je nuttige danstips die je zullen helpen bij het ontplooien van je dansvaardigheden.