Home » Reportage
sneller dansen timing

DANSTIP: Hoe word ik een snellere danser?

Elke dansdocent heeft het er wel eens over:  je gaat te traag, je timing is niet in orde. Wij geven je 4 tips om als danser de beste snelheid en timing uit jezelf te halen.

Conditie verbeteren

Je hebt het vast weleens gemerkt als je conditie wat minder is. Is je conditie niet heel goed? Dat merk je dan wel, bijvoorbeeld als je even snel een trap op wil rennen om een trein te halen. Kom je hijgend tot stilstand? Dan is het goed om je conditie te verbeteren. Dit heeft namelijk ook veel invloed op je dansprestaties. Met een betere conditie kan je sneller bewegen én houd je een danssessie langer vol.

Doe dit wel met mate. Luister naar je lichaam en ga niet ineens ongetraind 10 kilometer hardlopen. Dit gaat je niet ten goede en veroorzaakt alleen maar blessures. Er bestaan 7-minute-workout-apps, waarmee je op je smartphone iedere dag binnen 7 tot 10 minuten een training kan doen. In korte tijd zul je daarmee al vooruitgang merken in je conditie.  

Concentreer op je danstechniek

Een beter begrip van de danspassen helpt om de sneller uit te voeren. Als je de choreografie door en door kent, kan je er meer vaart in gooien. Voer de danspassen op een langzaam tempo voor de spiegel uit of film jezelf en bekijk de beelden terug. Snelle danspassen of bijvoorbeeld sprongen kun je met een slow-motionstand ook heel nauwkeurig observeren.

Oefen droog

Neem de dans door zonder muziek. Zo leer je de timing uit jezelf te halen, en niet uit de muziek. Daardoor ga je intuïtiever dansen en zal het een stuk soepeler gaan.

Luister naar de muziek

En dan andersom: luister naar de muziek zonder te dansen. Volg de bewegingen in je hoofd en koppel dit aan het ritme van de muziek. Als je dit goed kent is er een kleine kans dat je timing van de dans misloopt. Maar wel blijven tellen

Meer inspiratie