Home » Reportage
6 must-see dansfilms

DANSTIP: 6 dansfilms in de spotlight!

Door Amber Droog

Als dansliefhebber wil je natuurlijk zo up-to-date mogelijk blijven van alles wat er speelt in de danswereld.  Op het gebied van trends, bekende dansers, mooie shows en vette danskleding. Maar ook op het gebied van films! De meest bekende (denk aan Step Up, Save the last dance en Fame) kennen we ondertussen van voor tot achter. Wat is er nieuw op het gebied van films, documentaires en series of wat moet je als dansliefhebber écht nog gezien hebben? Wij vertellen het je!

1. DANCER

Dancer schetst het meeslepende en bijzondere verhaal van de momenteel beroemde balletdansers Sergei Polunin. Gezegend met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lichaamskracht en elegantie bestormde hij op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Zijn talent werd echter meer een last dan een gave. In Dancer wordt Polunin gevolgd tijdens het maken van zijn ‘’afscheidsdans’’. De bekende dans op het nummer Take me to Church’ van Hozier. Hoe is hij op dit punt belandt? Een tragische maar fascinerende documentaire die je een unieke kijk biedt in het leven van een grootse danser. Bekijk hier de trailer.

2. Mr. Gaga

Ohad Naharin, artistiek directeur van Batsheva Dance Company, wordt gezien als een van de belangrijkste choreografen ter wereld. In Mr. Gaga wordt hij gevolgd op een belangrijk en kritiek keerpunt in zijn leven. We krijgen een bijzondere kijk in de beweegredenen en denkwijzen van een artistieke man die de taal van moderne dans herdefinieerde.  Deze documentaire is een echte aanrader en zal je gegarandeerd inspireren! Bekijk hier de trailer.

3. Bolshoi Babylon

Bolshoi Babylon toont het leven achter de schermen bij één van de grootste en toonaangevende balletgezelschappen in de wereld: het Bolsjojballet in Moskou, Rusland. Onlangs is het Bolsjoj veel negatief in het nieuws geweest. Intriges en persoonlijke aanvallen kwamen aan het licht. Het is dan ook voor het eerst dat er toestemming is gegeven om achter de schermen te filmen. Deze bijzondere film toont het leven bij het Bolsjoj, de buitengewone artistieke en atletische talenten van de dansers, hun blijvende angst voor blessures en de meedogenloze ambitie die nodig is om te overleven in het beroemdste balletgezelschap ter wereld. Bekijk hier de trailer.

4. High Strung

Als een balletdanseres en een hiphop violist elkaar bij toeval ontmoeten bij de metro in New York, ontstaat een bijzondere samenwerking. Samen met een hiphop crew gaan zij opzoek naar wat dans voor hen betekent, tijdens het voorbereiden van een danswedstrijd die hun leven voor altijd kan veranderen. Een echte feel good movie! Bekijk hier de trailer.

5. Dance academy: The movie

Het is eindelijk zo ver! De beroemde serie Dance Academy is verfilmd! Deze film is het vervolg op de serie en volgt de dansers en danseressen in hun leven vandaag de dag. Hoofdpersoon Tara Webster besluit anderhalf jaar na een heftige rugblessure de draad weer op te pakken en te vechten voor een plekje bij het gewilde Australian Ballet. Zal het haar lukken? Bekijk hier de trailer.

6. Ballet boys

Ballet boys is een documentaire over drie Noorse jongens die midden in de belangrijkste jaren van hun balletcarrière staan. Hoe gaan zij om met de druk, teleurstellingen, twijfel, liefde, overwinningen en vriendschap? Gedurende een periode van vier jaar zien we deze jongens opgroeien tot jongemannen die voor lastige keuzes komen te staan. Een mooie documentaire over het vinden van je plek in de danswereld. Benieuwd? Bekijk hier de trailer.

Dat was DANSTIP voor deze week! Binnenkort komt er weer een nieuwe Danstip online. Deze keer over het verbeteren van improvisatie skills. Wil jij weten hoe? Like Dans Magazine op Facebook en blijf zo up to date van de laatste berichten, artikelen en blogs! 

EXTRA: Take me to Church met Sergei Polunin

Meer inspiratie