Home » Reportage
fame sprong jaren'80 1980 split sprong

DANSMOVE: Fame sprong

De splitsprong waarbij je bovenlijf en armen naar voren rijkt, staat bij velen bekend als de Fame sprong. Dat is ook niet gek na de ongekende populariteit van deze muziekfilm uit 1980. Famevolgt een groep studenten op High School fort he Performing Arts tijdens hun verschillende opleidingen, waaronder [de opleiding dans waar deze sprong werd uitgevonden. Maar waar kwam deze dansmove vandaan en hoe voer je hem stap voor stap uit?

De geschiedenis van de Fame sprong

De Fame-sprong, of liever gezegd de splitsprong genoemd, is een dansmove uit de 20steeeuw die onder jazzballet valt. Jazzballet is geïnspireerd door de Afro-Amerikaanse interpretaties van beweging.  Maar heeft ook invloeden uit de klassieke ballet, waar het zich tegen afzette. Vandaar de uitdraaiing in de sprong. Maar de inzet van het hele bovenlichaam, herkennen we eerder uit de expressievere dansstijlen van die tijd. 

Wil je meer weten over de jazzdans? Dans Magazine beschreef eerder al de hele geschiedenis van de jazzdans.

De Fame sprong

1. Als eerste: zorg ervoor dat je goed bent opgewarmd als je deze sprong wil uitvoeren. De sprong is intensief en daarom is een goede warming-up nodig. Zo voorkom je blessures die je een tijdje van de dansvloer houden.

2. Ren zijwaarts naar je links of rechts. Dus niet naar voren of naar achter.  Ren daarbij naar een plek waar je veel ruimte hebt om een sprong te maken.

3. Begin in plié. Spring en strek je ene been uit en dan de ander. Hetzelfde als een grand jeté maar dan zijwaarts.

4. Buig met je bovenlichaam naar voren en ontspan je schouders.

5. Als laatste neem je je armen mee in pose alsof je ergens naar rijkt. Dit helpt je boven lichaam je ook meer naar voren te buigen.

6. Doe dit allemaal te gelijk en met een goede vaart. Zo maak je de sprong hoger, waardoor is die makkelijker is.

Meer inspiratie