Home » Reportage
moonwalk tapdansen michael jackson king of pop

DANSMOVE: Moonwalk

De Moonwalk. Je kent hem vast wel. Die popping dansmove die wereldberoemd werd met het optreden van Michael Jackson tijdens het zingen van Billy Jean in een televisiespecial van het jubilerende Motown-platenlabel in 1985. Naar achteren lopen maar je voeten niet van de grond laten komen en als het waren mee laten slepen over de vloer. Maar wist je dat deze move al veel ouder was toen Michael Jackson hem voor het eerst op de planken zette? 

Geschiedenis van de Moonwalk

Jackson liet de moonwalk regelmatig naar voren komen in zijn fenomenale choreografieën. Het was zijn handelsmerk. Hoewel Jackson de dansbeweging zelf leerde van Jeffrey Daniel, die zelf de moonwalk een jaar eerder uitvoerde in een Britse uitzending van Soul Train, waren ook zij zich niet bewust van lange geschiedenis. Anders dan de straatcultuur waar zij hun inspiratie uithaalden. Wel wordt de versie van Jackson geroemd vanwege zijn slick touchen smoothness.

De Moonwalk, ook wel de backslide genoemd, ontstond in de tapdans. Tapdanser Billy Baily was één van de hoofdpersonen die de Moonwalk aan het grote publiek introduceerde. In een opname uit 1955 is te zien hoe hij aan het einde van zijn tapdansroutine achterwaarts over het podium de coulisse van The Apollo Theatre (New York) in glijdt. Daarna voerden niet alleen tapdansers maar ook mimespelers de beweging op hun eigen manier uit. 

Vroegere bronnen noemendat Cab Calloway zelf een versie van de beweging in de jaren '30 deed, toen bekend als "The Buzz." Actrices Judy Garland en Margaret O'Brien voerden de dans uit in een film en verscheen op andere plaatsen door de jaren heen.

Het uitvoeren van de Moonwalk

De Moonwalk is zelf ook uit te voeren. Ik ga je in 4 stappen laten zien hoe je je beste Moonwalk uit de kast kan halen. 

1: Plaats één voet direct voor de ander en sta op de tenen van je achterste been. Til vervolgens je rechterbeen op en plaats de tenen van je rechtervoet naar de grond gericht, ongeveer een voet achter je linkerbeen. Houd je linkervoet plat op de grond.
 
2: Houd je evenwicht. Je kunt dit doen door de breedte tussen je benen en voeten te vergroten totdat je je stabiel voelt. Een goede vuistregel is om ze ongeveer 8-16 centimeter (de breedte van je voeten) uit elkaar te houden. Naarmate je meer op je gemak voelt met deze beweging, kun je de Moonwalk doen met je benen dichter bij elkaar. Je kunt je armen een beetje optillen als dat je helpt je evenwicht te bewaren terwijl je achteruit gaat.
 
3: Schuif je linker hiel naar achteren en 'in' de vloer. Doe dit terwijl je achterover op je rechterbeen leunt, zodat je linkervoet achter je rechterbeen eindigt. Tijdens dit, moet de hiel van je rechtervoet nog steeds in de lucht blijven, met je tenen naar beneden gericht op de vloer. Steek al het gewicht in je opgeheven been, zodat het been dat plat op de grond ligt, gewichtloos aanvoelt.
 
4: Haal de hiel van je linkervoet van de grond terwijl je tegelijkertijd de hak van je rechtervoet omlaag drukt. Nu ben je in dezelfde positie waar je bent begonnen, alleen je voeten zijn van positie veranderd. Je rechtervoet moet nu voor je linkerbeen staan ​​in plaats van andersom. Om de Moonwalk correct te doen, zou op een bepaald moment maar één van je voeten in de lucht moeten zijn. Altijd één; nooit twee, en zeker niet nul.