Home » Reportage
Dansen is gezond

Blijven dansen: dit is waarom dans zo belangrijk is voor je gezondheid

Hoewel de dansscholen gesloten zijn, betekent dat niet dat je moet ophouden met bewegen. Dans heeft juist veel voordelen voor je gezondheid. Van geluksstofjes tot flexibiliteit: we zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

1. Dansen maakt gelukkig

Wanneer je danst maak je het geluksstofje endorfine aan. Endorfine is mede betrokken bij het beloningsysteem in de hersenen. Dit komt vrij wanneer je iets leuks doet, een lekker cakeje eet, of gaat shoppen, maar ook wanneer je danst. Daarnaast neemt je stresshormoon af waardoor je je ontspannener voelt. Lees hier meer!
 

2. Dansen is goed voor je geheugen

Door te dansen train je je hersenen en geheugen. Het zou de kans op het ontwikkelen van dementie zelfs kunnen voorkomen. Waardoor dit komt, lees je hier!

3. Dansen is goed voor je hersenen

De onderzoekers van de Colorado State University hebben gekeken hoe de hersencellen verbonden zijn bij dansers en niet-dansers. Ze vonden enkele verschillen in hoe informatie van onze hersenen naar ons lichaam wordt getransporteerd. Wat blijkt? Deze verbindingen zijn bij dansers dikker. Dit zorgt voor een betere lichaamscoördinatie. Hoe werkt het precies? Je leest het hier. 

4. Dans helpt tegen veroudering door het trainen van een goede postuur, kracht en flexibiliteit

De basis van onder andere ballet is gebaseerd op het maken van mooie vormen waarbij je hoofd, schouders en heupen perfect gebalanceerd zijn. Of dit nu is wanneer je stilstaat, of halverwege je pirouette. ‘Ballet verbetert de postuur en tegelijkertijd wordt er zowel kracht als flexibiliteit opgebouwd,’ vertelt fysiotherapeut Sammy Margo in een interview van The Daily Mail. ‘Anders dan hardlopen, waarbij je de hele tijd op dezelfde manier beweegt, geeft ballet je een afwisseling aan bewegingen. Je beweegt je gewrichten en spieren telkens in verschillende richtingen en op manieren die je normaal gesproken niet zo snel zou doen.’ 

Bij ballet zijn veel voordelen te zien, maar ook bij modern en jazz wordt een groot lichaamsbewustzijn gecreëerd. Tegen welke kwaaltjes helpt het allemaal? Je leest het hier. 
 

Meer inspiratie