Home » Reportage
5 tips om choreografieën snel op te pakken

5 tips om choreografieën snel op te pakken

Heb je soms moeite met het snel oppakken van choreografieën? Gelukkig kun je daar beter in worden door te trainen. Probeer deze vijf tips elke keer als je een stuk leert en je zult merken dat het beter gaat!

1. Kijk NIET naar de choreograaf

Misschien heb je de gewoonte om de choreograaf onafgebroken te bekijken wanneer je een nieuwe dans leert, zodat je de bewegingen kunt spiegelen. Maar als je vervolgens zonder hen danst, dan voel je je waarschijnlijk een beetje verloren en in de war.

Om choreografie snel op te pakken, moet je je lichaam aan de beweging laten wennen. Leer met je ogen, maar oefen met je lichaam. Kijk eerst goed naar de choreograaf om zijn bewegingen, uitvoeringen en timing goed te begrijpen, en probeer dan zonder te kijken de choreografie zelf te doen. Verwacht natuurlijk niet dat het in een keer lukt.

2. Maak fouten

We hebben vaak de neiging alles in een keer goed te willen doen, maar soms is het beter om genoegen te nemen met wat wel lukt en gewoon verder te gaan. Je kunt altijd dat stukje meer oefenen waar je op blijft hangen.

3. Dans niet en kijk gewoon

Dit klinkt misschien een beetje raar. Ik mag niet dansen tijdens een dansles?! Soms zijn er echter details die de choreograaf niet expliciet zal uitleggen. Dus kom even op adem en kijk goed wat de choreograaf aan het doen is.

Je zult niet alleen snel de choreografie oppakken, je zult ook leren om de timing en bewegingen veel beter te belichamen en begrijpen.


Dansmagazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


4. Oefen zoveel mogelijk

Het is echt een kwestie van trainen, trainen, trainen. Veel oefenen is de beste manier om een dans goed te beheersen.

5. Probeer verschillende soorten dansstijlen

Het kan ook zijn dat je een dansmove niet goed begrijpt doordat je minder bekend bent met andere dansstijlen. Misschien moet je ineens een Hip-Hop groove uitvoeren, maar ben je niet getraind in die stijl. Om choreografie snel op te pakken, helpt het om verschillende stijlen en moves te proberen.

Meer inspiratie